Foto: AP/Scanpix

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss, kurš pārstāv sociāldemokrātus, aicinājis visas partijas nosodīt islamizācijas pretinieku masu demonstrāciju, kas pirmdien vakarā Drēzdenē pulcēja vairāk nekā 10 000 cilvēku.

"Politisko ideju cīņai ir robežas. Visām politiskajām partijām vajadzētu distancēties no šiem protestiem," otrdien žurnālam "Der Spiegel" norādīja ministrs.

Demonstrācija, kuru organizēja biedrība "Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju" ("Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes" - PEGIDA), noritēja mierīgi.

"Mēs nevaram klusēt, ja saistībā ar cilvēkiem, kas ir zaudējuši visu un nākuši pie mums pēc palīdzības, tiek radīta ksenofobiska gaisotne," sacīja sociāldemokrātu (SPD) politiķis. "Ir jābūt skaidrībā par to, ka demonstranti nav vairākums."

Demonstrantu vidū bija galēji labējās Nacionāli demokrātiskās partijas (NPD) biedri, kā arī kustības "Huligāni pret salafītiem" un citu organizāciju, kas iebilst pret patvēruma meklētāju skaita palielināšanos, aktīvisti.

Alternatīvajā demonstrācijā pulcējās kristiešu, musulmaņu, ebreju, kreiso ekstrēmistu un tā dēvēto antifašistu organizāciju, arī grupējuma "Dresden Nazifrei", pārstāvji un studenti.

Saistībā ar protestiem 16 Vācijas federālo zemju iekšlietu ministri šonedēļ plāno konferenci. Tiks arī pētīts islamizācijas pretinieku organizāciju sastāvs un motivācija.

"[Protestu] iniciatori izmanto ksenofobiskus un islamofobiskus noskaņojumus, lai uzpūstu baiļu un aizspriedumu liesmas," laikrakstam "Neue Osnabrücker Zeitung" norādīja konferences vadītājs Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministrs Ralfs Jēgers, kas arī pārstāv SPD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!