Foto: stock.xchng

Serbijas stratēģiskais mērķis ir dalība Eiropas Savienībā (ES), tā pēc tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) kopīgajā preses konferencē sacīja Serbijas pirmais premjerministrs un ārlietu ministrs Ivics Dačičs, kurš Latvijā ieradies vienas dienas vizītē.

Preses konferencē pēc abu ministru tikšanās Rinkēvičs norādīja, ka ar Dačiču tika diskutēts par vairākiem jautājumiem, tostarp Latvijas prezidentūru ES Padomē un Serbijas iecerēm prezidentūras laikā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) nākamgad.

"Mūsu dienaskārtības daudzos jautājumos sakrīt. Neapšaubāmi, mēs esam ieinteresēti ciešai sadarbībai ar Serbiju Ukrainas krīzes risināšanā, kā arī jautājumos, kas skar mūsu prioritāšu īstenošanu Centrālāzijā, kur EDSO ir nopietna loma," sacīja Rinkēvičs. "Ņemot vērā to, ka mūsu prioritātes prezidentūras laikā Centrālāzijā ir saistītas ar drošības jautājumiem, ūdens resursu pārvaldību, izglītības sadarbību un ilgtermiņa sadarbību tādās jomās kā transports, enerģētika un ekonomika, mēs vienojāmies cieši koordinēt savu darbību, īstenojot mūsu prioritātes," piebilda ministrs.

Rinkēvičs arī norādīja, ka tikšanās laikā tika diskutēts par Ukrainas krīzes noregulējumu un Serbijas integrācijas centieniem ES.

"Mēs esam gatavi atbalstīt Serbiju kā EDSO priekšsēdētājvalsti visos centienos panākt noregulējumu Ukrainas austrumos, situācijas risināšanā maksimāli iesaistot visas puses. Tāpat Latvija darīs visu, lai ES ar Serbiju nākamgad sāktu sarunas atsevišķās tā saucamajās nodaļās. Protams, vēl ir jāsagaida Eiropas Komisijas atzinums, bet mēs redzam iespēju nākamgad sākt sarunas par reāliem jautājumiem," sacīja ministrs, piebilstot, ka tikšanās laikā tika diskutēts par nepieciešamību cieši koordinēt ES un kandidātvalstu nostāju ārpolitikas jautājumos.

Savukārt Dačičs pauda cerību, ka Latvijas prezidentūras laikā tiks "atvērtas" vairākas ES sarunu nodaļas ar Serbiju.

"Kā kandidātvalstij mums ir jāpielāgojas kopējai ES drošības politikai, un mēs to arī darām. No otras puses, Serbijai ir īpašas attiecības ar Maskavu, bet tas nav šķērslis mūsu attiecībām ar ES," sacīja Dačičs. "Mūsu stratēģiskais mērķis ir dalība ES."

Dačičs ir Serbijas ārlietu ministrs kopš šā gada 27.aprīļa. Pirms tam viņš ieņēmis premjerministra un iekšlietu ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!