Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele savā Jaungada uzrunā grasās aicināt vāciešus novērsties no jaundzimušās antiislamizācijas kustības, kas esot rasistiska un naidpilna, uzsverot, ka Vācijas pienākums ir uzņemt cilvēkus, kas bēg no karadarbības.

Trešdienas vakara uzrunā, kuras teksts nonācis atklātībā, Merkele grasās norādīt, ka Vācijai jāpalīdz citviet vajāto cilvēku bērniem uzaugt apstākļos, kuros nevalda bailes.

Tikmēr daudzus vāciešus satrauc patvēruma meklētāju masas, kas pārpludinājušas Vāciju, un Drēzdenē dzimusi ierindas pilsoņu kustība, kas sevi dēvē par "Patriotiskajiem eiropiešiem pret Rietumu islamizāciju" ("Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes" - PEGIDA) un katru pirmdienu sākusi rīkot demonstrācijas, kurās iestājas par vācu kultūras un dzīvesveida aizstāvību.

Šī kustība sākusi pārsviesties arī uz citām Vācijas pilsētām.

"Šodien daudzi ļaudis pirmdienās atkal skandē: "Mēs esam tauta" ("Wir sind das Volk"). Taču patiesībā viņi domā: "Jūs tai nepiederat" jūsu ādas krāsas vai jūsu reliģijas dēļ," teikts Merkeles runas tekstā. "Tāpēc es saku ikvienam, kas iet uz šādām demonstrācijām – nesekojiet tiem, kas jūs aicina, jo pārāk bieži viņu sirdīs ir aizspriedumi, cietsirdība, pat naids."

Tajā pašā laikā aptaujas liecina, ka trešdaļa vāciešu atzīst, ka pilnībā atbalsta PEGIDA mērķus. Vēl daudz lielāks skaits, atklāti neizsakot atbalstu jaunajai kustībai, tomēr pauž tās dalībniekiem līdzīgus noskaņojumus.

Piemēram, saskaņā ar aptauju, kuru decembra pirmajā pusē veikusi nedēļas laikraksta "Die Zeit" tīmekļa vietne, gandrīz pusi vāciešu jeb 49% nomāc jaunās kustības paustās rūpes, bet 30% respondentu pauduši "pilnīgu" atbalstu drēzdeniešu iniciatīvas mērķiem.

Savukārt satraukumu par radikālā islāma pozīciju nostiprināšanos paudušas gandrīz trīs ceturtdaļas jeb 73% aptaujāto, bet 59% vāciešu ir pārliecināti, ka Vācija pieņem pārāk lielu skaitu patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!