Prokofjeva vārdā nosauktajā Doņeckas lidostā kopš pagājušā gada pavasara lidmašīnu vietā gaisā paceļas un zemē laižas šāviņi – tā vienu no redzamākajām cīņu vietām Ukrainas austrumos raksturo "Radio Brīvā Eiropa" un "Amerikas Balss" TV projekta "Current Time" žurnāliste Šahīda Jakuba.

Žurnāliste leģendārajā lidostā sākumā mēģinājusi iekļūt no Ukrainas spēku kontrolētās puses ar Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes starpniecību. Ceļš no prokrievisko kaujinieku pārņemtās Doņeckas līdz lidostai, kas agrāk aizņēmis 20 minūtes, nu prasījis aptuveni četras stundas, stāsta žurnāliste. Nācies šķērsot četrus pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" kontrolpunktus, bet pēc tam arī ukraiņu posteņus.

Žurnāliste pārliecinājusies, ka Ukrainas karavīri pirmajās līnijās dzīvo drausmīgos apstākļos, bet ēdienu tiem piegādā brīvprātīgie.

Bataljona "Dņepra" apdzīvotā pagrabā pie sienām sakārti bērnu atsūtīti zīmējumu kaujas spara saglabāšanai, raksturo Jakuba. Kaujinieki atklājuši, ka konkrēto vienību finansē Dņepropetrovskas administrācijas vadītājs Igors Kolomoiskis, maksājot karavīriem 2000 dolārus (1678 eiro) mēnesī.

Žurnāliste paviesojusies arī tādā pašā pagrabā, kuru apdzīvo Nacionālās gvardes karavīri, tomēr tur viņai nav ļauts filmēt.

Doņeckas lidostā žurnālistei galu galā izdevies iekļūt no prokrievisko kaujinieku puses – ar bataljona "Vostok" palīdzību. Lidostā redzēto skatu sieviete raksturo kā ainu no "amerikāņu asa sižeta filmas", savukārt apkārt drupu kaudzei, kas kādreiz bija lidosta, atrodas pamesti ciemi.

Vēstīts, ka Ukrainas pilsēta Doņecka atrodas prokrievisko kaujinieku kontrolē, bet lidostā pilsētas nomalē mēnešiem cīnās Ukrainas karavīri. Lidostas aizstāvji savas izturības dēļ, cīnoties sagrautās ēkās un nemitīgās apšaudēs, Ukrainā nodēvēti par "kiborgiem".

Vairāk par Ukrainas karavīru sūro ikdienu Doņeckas lidostā, kur dienas paiet pastāvīgā spriedzē un nāves bailēs, var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!