Foto: AP/Scanpix

Pēc asiņainā uzbrukuma satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai Irānas prese ceturtdien ieteikusi Francijai pārdomāt savu politiku pret Tuvajiem Austrumiem un musulmaņu pasauli.

Vairāki laikraksti saistīja uzbrukumu "Charlie Hebdo" ar Francijas atbalstu Sīrijas bruņotajai opozīcijai un dalību starptautiskajā koalīcijā, kas veic gaisa uzlidojumus teroristu grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Francija tagad "nogaršo rūgtas zāles par savu atbalstu terorismam", raksta konservatīvais laikraksts "Resalat", kritizējot Francijas drošības spēku nolaidību. Laikraksts apgalvo, ka drošības spēki izturējušies nevērīgi pret ekstrēmistu grupējumu pieaugošo aktivitāti.

Reformistu laikraksts "Ebtekar" norādījis, ka "Islāma valsts" ietekmes pieaugums, kas "acīmredzot ir rezultāts Rietumu valdību militārajai darbībai islāmiskajās valstīs, ir dzemdinājis asiņainākās teroristu operācijas".

Laikraksts "Shargh" aicināja ASV un Eiropu "pēc iespējas ātrāk pārskatīt savu politiku pret Tuvajiem Austrumiem un islāma pasauli".

"Shargh" pieļāva, ka teroristiem ieganstu uzbrukumiem varētu būt devušas pravieša Muhameda karikatūras, kas 2005. un 2006.gadā izraisīja vardarbības vilni arābu un musulmaņu pasaulē.

Jau vēstīts, ka ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki trešdien iebruka "Charlie Hebdo" redakcijā un apšaudē tika nogalināti 12 cilvēki. Tas ir asiņainākais teroristu uzbrukums Francijā 40 gadu laikā.

Žurnāls "Charlie Hebdo" 2006.gadā izpelnījās ievērību visā pasaulē, pārpublicējot musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras, kas sākotnēji parādījās dāņu laikrakstā "Jyllands-Posten" un izraisīja islāma pasaules sašutumu.

2011.gadā notika uzbrukums "Charlie Hebdo" redakcijai, kurā tika izmantoti tā dēvētie Molotova kokteiļi.

Nedz draudi, nedz vardarbība, nedz tiesas prāvas līdz šim nebija piespiedušas "Charlie Hebdo" atkāpties no savas nostājas, un 2012.gadā tā slejās atkal parādījās Muhameda karikatūras. Šoreiz pravietis bija attēlots kails.

Aptuveni stundu pirms uzbrukuma žurnāls tviterī publicēja karikatūru par teroristu organizācijas "Islāma valsts" līderi Abu Bakru al Bagdadi, to parakstot ar vārdiem "Ar vislabākajiem novēlējumiem, starp citu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!