Foto: Reuters/Scanpix

Nedēļas nogalē atklājies, ka 6.janvārī Francijas izlūkdienests ignorējis Alžīrijas izlūkdienesta brīdinājumu par uzbrukumu satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai, kas notika dienu vēlāk.

Turklāt Francijas un starptautiskajiem drošības spēkiem bijusi informācija par abiem teroristiem, kas trešdien veica uzbrukumu redakcijai, un vienu, kas košera veikalā saņēma gūstā un nogalināja vairākus cilvēkus.

Brāļi Šerifs un Saids Kuaši, kuri atbildīgi par uzbrukumu redakcijai, jau pirms desmit gadiem tika aizturēti par saistību ar Tuvo Austrumu teroristisko grupējumu. Ar terorismu saistītu aktivitāšu dēļ abiem brāļiem aizliegti arī lidojumi ASV un Lielbritānijā.

Jaunākais no brāļiem izcietis īsu cietumsodu par saistību ar teroristisku grupējumu.

Savukārt Amedijs Kulibali, kurš ir atbildīgs par policistes slepkavību Parīzes dienvidos un četru veikala apmeklētāju nogalināšanu košera veikalā, 2010.gadā uz neilgu brīdi atradies cietumā pēc mēģinājuma kopā ar brāļiem Kuaši no cietuma atbrīvot teroristisko aktīvistu Džamālu Begalu, kurš atbildīgs par 1995.gadā notikušo uzbrukumu vilcienam Parīzē, kurā bojā gāja astoņi cilvēki. Kulibali atkārtoti tika ieslodzīts 2013.gadā, bet atbrīvots pirms nepilniem diviem mēnešiem.

Saids Kuaši darbojies teroristiskā grupējuma "Al Qaeda" Jemenas atzarā, kuru finansējis šeihs Anvars al Avlaki.

Savukārt viņa brālis Šerifs lojalitāti zvērējis teroristiskajam grupējumam "Islāma valsts" (IV).

Avoti ASV nedēļas nogalē vēstīja, ka Saids Kuaši 2011.gadā piedalījies "Al Qaeda" apmācībās Jemenā. Viņš arī kādu laiku bijis kopā ar nigēriešu teroristu Umāru Faruku Abdulmutallabu. 2009.gadā viņš mēģināja uzspridzināt lidmašīnu, kas Ziemassvētkos devās uz Detroitu, savā apakšveļā paslēpjot bumbu.

Francijas premjerministrs Manuels Valls piektdien paziņoja, ka izlūkdienesti pieļāvuši kļūdas teroristu uzmanīšanā. "Ir skaidrs, ka bija kļūda," norāda premjers, "kad 17 cilvēki ir nogalināti, tur noteikti bijusi kļūda."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!