Foto: AFP/Scanpix

Trešdien uz Vācijas neoficiālās antiislamizācijas kustības "Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju" ("Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes" - PEGIDA) rīkoto demonstrāciju Leipcigā ieradušies 15 000 cilvēku, krietni atpaliekot no organizatoru iecerētajiem 100 000.

Tikmēr uz kontrdemonstrāciju sapulcējās 20 000 protestētāju, no kuriem daļa bloķēja piekļuvi islamizācijas pretinieku pasākuma norises vietai.

No visas Vācijas uz Leipcigu bija savesti 4000 policistu, lai garantētu drošību trešdienas vakara pasākumos, kas bija lielākais Leipcigā izvietotais drošībnieku skaits kopš Vācijas atkalapvienošanās.

Starp pretējo nometņu pārstāvjiem izraisījušās sadursmes, vienlaikus policistu virzienā sākušas lidot petardes un pudeles, likumsargu virzienā arī mērķēti lāzerstari.

Kā vēsta laikraksts "Leipziger Volkszeitung", PEGIDA Leipcigas atzara - organizācijas LEGIDA - aktīvisti uzbrukuši arī žurnālistiem, spļaujot uz viņiem un sabojājot viņu fotoiekārtas.

Tiesa gan, policijas preses sekretārs atzina, ka likumsargiem bijis grūti atšķirt pretējo nometņu pārstāvjus.

Dzelzceļa kabeļu aizdedzināšana, kā arī divi uzbrukumi Leipcigas lielākajā dzelzceļa tunelī arī saistāmi ar pretējo nometņu demonstrācijām, sacīja uzņēmuma "Deutsche Bahn" preses pārstāve.

Trešdien par atkāpšanos no kustības vadības paziņoja tās līderis Lucs Bahmans, jo atklātībā nonākusi fotogrāfija, kurā viņš redzams ar Ādolfam Hitleram raksturīgo matu griezumu un ūsiņām.

Kā ziņots, atsaucot atmiņā leģendārās pirmdienu demonstrācijas savulaik komunistu pārvaldītajā Austrumvācijā, kas pirms 25 gadiem ievadīja protestus, kuri beidzās ar Berlīnes mūra krišanu, PEGIDA kopš oktobra katru pirmdienu rīko demonstrācijas Drēzdenē.

Līdzīgas demonstrācijas sākuši rīkot arī citu Vācijas pilsētu iedzīvotāji, taču līdz šim citviet tās nebija kļuvušas par masveida akcijām.

Ja uz pirmo PEGIDA rīkoto akciju ieradās vien daži simti cilvēku, tad aizpagājušajā pirmdienā ielās izgāja jau 25 000 drēzdeniešu.

Šonedēļ Drēzdenes policija demonstrāciju aizliedza, to pamatojot ar uzbrukuma draudiem PEGIDA dibinātājam Bahmanam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!