Foto: AP/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji konstatējuši, ka prokrievisko kaujinieku kontrolētā Luhanskas pilsēta Ukrainas austrumos 27. janvārī apšaudīta ar kasešu munīciju, vēstīts organizācijas tīmekļa vietnē "edso.org".

Novērotāji secinājuši, ka pēc 27. janvārī notikušas apšaudes dažām dzīvojamā kvartāla ēkām Luhanskas Artemivskas rajonā nodarīti bojājumi, kādus parasti atstāj šrapneļi no kasešu munīcijas, bet kādas mājas jumtu caursitusi maza kalibra bumba.

EDSO novērotāji noskaidrojuši, ka apšaudē gājis bojā viens cilvēks, bet vēl viens miris no stresa radītām sirds problēmām.

Tāpat atrastas raķešu daļas, kas tipiskas kasešu munīcijas nešanai. Eksperti tās identificē kā 9M55K 300 milimetru "Smerč" sistēmas reaktīvās raķetes. Atrasts arī četrus metrus dziļš raķetes atstāts krāteris.

Veicot mērījumus un aprēķinus, secināts, ka raķetes lidojušas no ziemeļiem –ziemeļrietumiem. EDSO ziņojumā nenorāda, kura karojošā puse tiek vainota šajā apšaudē. Ukrainas karadarbības karte liecina, ka Ukrainas kontrolētā teritorija atrodas mazāk nekā 20 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Luhanskas.

Vēstīts, ka cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW) iepriekš kasešu bumbu un "Grad" raķešu izmantošanā apdzīvotās vietās ir apsūdzējusi gan Ukrainas spēkus, gan promaskaviskos kaujiniekus.

Kasešu bumbas satur daudz mazus spridzekļus vai mīnas, kas tiek izkaisītas plašā teritorijā. Starptautiskie likumi aizliedz kasešu munīcijas izmantošanu apdzīvotās vietās. Turklāt vairāk nekā 100 pasaules valstis ir pievienojušās kasešu bumbu aizlieguma līgumam. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!