Foto: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē Irānas Aizsardzības ministrija demonstrējusi jaunu tāla rādiusa raķeti 'Soumar' palaišanai no zemes. Ģenerālis Huseins Denkans atklāja, ka to izstrādājuši irāņu zinātnieki un tā palielinās "Irānas preventīvo varenību", raksta "Defense Update".

Raķetes parametri netiek izpausti, bet Irānas mediji jau iepriekš izplatījuši informāciju, ka šogad plānots demonstrēt jauna modeļa palielināta rādiusa un precizitātes raķeti, kura spēs nest lielāku daudzumu sprāgstvielu nekā līdzšinējās Irānas armijas rīcībā esošās.

Šī raķete varētu būt viena no "Meshkat" tipa vadāmajām raķetēm, par kādām jau pirms trim gadiem ziņoja Irānas Aizsardzības ministrijas Aviācijas organizācijas vadītājs Mehdi Farahi.

"Meshkat" vadāmās raķetes, kuras ar Dieva žēlastību tiks parādītas jau drīzumā, var sasniegt mērķi līdz pat 2000 kilometru attālumā. Tās Irānas Islāma Republikai dos virsroku pār ienaidniekiem," Farahi atklāja irāņu medijiem 2012. gadā.

Lielākā daļa Irānas raķešu būvētas uz Ķīnas "C" sērijas raķešu bāzes, taču "Soumar" neatgādina nevienu no tām. Tikmēr speciālisti norāda, ka jaunais Irāņu ierocis ir ļoti līdzīgs Krievijas "Kh55SM" vadāmajai raķetei. Irāna 2001. gadā iegādājās 12 šādas raķetes no Ukrainas. Zināms, ka Ukraina šādas raķetes pārdevusi arī Ķīnai 2000. gadā un vēl kādam anonīmam pircējam, kas varētu būt Ziemeļkoreja.

Publicitātes foto

Oriģinālais Krievijas ražoto un Irānas reiz iegādāto raķešu dzinējs "R95-300", kā arī vēlākais Krievijas ieviestais dzinējs "TRDD-50" šādas raķetes spēj nogādāt 2000 kilometru attālumā, ļaujot raķetēm nest līdz 410 kilogramu smagu galviņu.

Militārais portāls raksta, ka irāņu speciālisti varētu iet Krievijas zinātnieku pēdās un pielāgot tās izmantošanai no zemūdenēm, kuģiem un pārvietojamiem palaidējiem.

Kā viena no iespējamajām šādu raķešu izmantošanas iespējām ir automašīnu furgona-raķešu palaidēja versija "Club K". Tādus izgatavo uzņēmums "AGAT" un līdz šim mazāka rādiusa raķetes ar līdzīgu sistēmu palaidušas gan Irānas un Sīrijas armijas, gan Irānas atbalstītā teroristu grupējuma "Hezbollah" kaujinieki. Tā ļauj izšaut raķetes no neuzkrītoša izskata konteinerkuģiem, kā arī vilciena sastāviem un kravas automašīnām, raksta "Defense Update".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!