Irākas valdības spēki no vairākām pusēm turpina virzīties dziļāk iekšā Tikrītas pilsētā, piespiežot sunnītu grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujiniekus atkāpties uz pilsētas centru, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Karavīri un valdību atbalstošie kaujinieki ir atguvuši policijas iecirkni un slimnīcu. Kauja par Tikrītu – gāztā Irākas līdera Sadama Huseina dzimto pilsētu – kritiskajā fāzē iegājusi ceturtdien. Operācija Tikrītas atgūšanai sākās marta sākumā. 

Masīvajā iebrukumā pilsētā piedalās aptuveni 3000 Irākas karavīru un policistu, kā arī 20 000 mobilizētu šiītu kaujinieku un krietni mazāks skaits valdību atbalstošo sunnītu cilšu pārstāvju.

Tikrītas atgūšana var kļūt par pagrieziena punktu cīņā pret IS, norāda Irākas aizsardzības ministrs Kaleds al Obeidi. Viņš pilsētu raksturo kā atspēriena punktu pārējās islāmistu pārņemtās teritorijas atbrīvošanai, tai skaitā valsts otras lielākās pilsētas Mosulas atkarošanai.

"Ja "Islāma valsts" tiks sakauta šeit, viņi būs viegli sakaujami citos reģionos," uzsver ministrs.

BBC korespondents no Tikrītas ziņo, ka uz Irākas spēku automašīnām redzami gan Irākas, gan šiītu kaujinieku karogi. Viņu ieiešanu pilsētas centrā joprojām kavē uz ceļiem novietoti spridzekļi un mīnētas automašīnas.

Kāds Tautas mobilizācijas spēku komandieris raidsabiedrībai CNN atklāja, ka ir atgūti 75% pilsētas, bet atlikušos 25% notur aptuveni 150 IS kaujinieki.

Tikmēr ASV amatpersonas esot nobažījušās par ziņām, ka šiītu kaujinieki sava uzbrukuma laikā nodedzina ēkas, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņo aģentūra "Reuters". Trešdien ASV armijas ģenerālis Martins Dempsijs pauda bažas par pilsētas sunnītu iedzīvotāju likteni, kad pilsēta būs ieņemta.

Šiītu kaujinieku līderi ir solījuši atriebt 700 karavīru – pārsvarā šiītu – nāvi. Tos pagājušā gada jūnijā pie Tikrītas noslaktēja IS kaujinieki.
Tikrītas ofensīva ir pirmais mēģinājums Irākā izspiest IS no nozīmīga urbānā centra. Tas tiek uzlūkots kā izmēģinājums Mosulas atgūšanai.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!