Foto: Reuters/Scanpix
Nelielā Klusā okeāna salu valsts Vanuatu piektdien un sestdien pamatīgi cieta no piektās pakāpes tropiskās vētras "Pema", kas izpostījusi un appludinājusi valsts galvaspilsētu Portvilu, vēsta ārzemju mediji.

Vanuatu prezidents Boldvins Lonsdeils ir vērsies pie pasaules sabiedrības pēc palīdzības. "Mūsu valdības un Vanuatu iedzīvotāju vārdā es lūdzu sabiedrību sniegt mums palīdzīgu roku, reaģējot uz katastrofu, ar kuru saskārāmies," aģentūra AFP citē Lonsdeilu.

Viena no pirmajām valstīm, kas atsaucās Vanuatu lūgumam palīdzēt, ir Francija, kuras prezidents Fransuā Olāns izteicis līdzjūtību Vanuatu tautai un solījis, ka Francijas valdība veiks "visas nepieciešamās darbības", lai sniegtu palīdzību.

Vētra Vanuatu pāri brāzās sestdien no rīta, vēja ātrumam sasniedzot 250 km/h, bet viļņu augstums bijis gandrīz astoņi metri, stāsta aculiecinieki. Oficiāla informācija par postījumu apmēru un bojāgājušo skaitu pagaidām nav parādījusies, lai gan mediķi sestdien apstiprināja astoņu cilvēku nāvi. ANO Humanitāro jautājumu koordinācijas pārvaldes ziņojumā teikts, ka stihijas rezultātā vienā provincē vien dzīvību varētu būt zaudējuši vairāk kā 50 cilvēku.

Savukārt Starptautiskā Sarkanā krusta pārstāvji izteikušies, ka Vanuatu izskatās kā "pēc apokalipses".

Portvilā, kur dzīvo sestā daļa no visiem valsts iedzīvotājiem, liela daļa māju ir sagrautas un applūdušas. Daudzos valsts rajonos ir problēmas ar elektropiegādi, bet galvaspilsētas centros saskaitīti vairāk kā 10 tūkstoši cilvēku.

Pēdējā statistika liecina, ka Vanuatu ir nepilni 277 tūkstoši iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!