Foto: Kadrs no video

Īpaši slepeni nacistiskās Vācijas paramilitārās struktūras SS ziņojumi par ballistiskās raķetes V-2 testiem liecina, ka izmēģinājumu nolūkos raķetes raidītas pa Vācijas pilsētām, raksta britu portāls "Daily Mail".

Minētie dokumenti pēc kara izglābti no liesmām un līdz šim glabājušies pie kāda vācu kolekcionāra. Tagad tie izlikti pārdošanai izsolē. Dokumenti atklāj, ka daudz raķešu izšauts pa Sabiedroto pilsētām, bet virkne izmēģinājuma šāvienu raidīti pa Vācijas ciemiem un pilsētām, galvenokārt Pomerānijā.

Liela daļa no 20 lapu garā arhīva ir rakstīta kodētā vācu valodā. Tajā atrodami pierādījumi, ka izmēģinājumi veikti pret Vācijas pilsētām. Tas nozīmē, ka no 1944. līdz 1945. gadam tūkstošiem vāciešus nogalināja pašu līderi, norakstot upurus uz Sabiedroto bombardēšanas rēķina, raksta "Daily Mail".

Video: V-2 raķetes izmēģinājumi

V-2 ("Vergeltungswaffe 2") bija pasaulē pirmā tāla darbības rādiusa vadāmā ballistiskā raķete, ko Otrā pasaules kara laika izstrādāja vācieši. Raķete bija paredzēta ienaidnieka pilsētu apšaudīšanai, atbildot uz Vācijas pilsētu bombardēšanu no gaisa.

V-2 raķetest tika raidītas pa Londonu un Anglijas dienvidaustrumiem, kā arī teritorijām Eiropas kontinentā, nogalinot vairāk nekā 7000 cilvēku. Bieži tiek uzskatīts, ka, ja Vācija V-2 raķeti radītu agrāk, nevis kara beigās, tas varētu būtiski ietekmēt kara gaitu, skaidro portāls.

V-2 raķetes izstrādāja vācu inženieris Verners fon Brauns, kurš pēc kara devās uz ASV un palīdzēja attīstīt tehnoloģijas, kas 1969. gadā nogādāja pirmo cilvēku uz Mēnesi.

V-2 bija pati attīstītākā sistēma Otrā pasaules kara laikā līdz brīdim, kad ASV radīja atombumbu. 14 metru garās un 13 tonnu smagās raķetes tika palaistas no mobilām platformām, tās darbināja šķidrā degviela. Raķetes tika palaistas vertikāli un varēja sasniegt vairāk nekā 300 kilometrus tālus mērķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!