Foto: AP/Scanpix

Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans (otrais no labās) izteicis cerību, ka visas islāmistu grupas "Boko Haram" sagrābtās teritorijas tiks atgūtas mēneša laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Es ļoti ceru, ka tas mums neprasīs vairāk par mēnesi, lai atgūtu vecās teritorijas, kas līdz šim bija viņu rokās," intervijā BBC atklāja Nigērijas vadītājs.

"Viņi ar katru dienu paliek vājāki un vājāki," norādīja prezidents. Tomēr Džonatans arī atzina, ka drošības spēki pārāk lēni reaģēja uz grupējuma izplešanos Nigērijas ziemeļaustrumos.

Viņš norāda, ka varas iestādes nebija spējušas iedomāties, ka "Boko Haram" varēs sasniegt tādu kapacitāti. Kopš pilsoņu kara beigām valstī nav bijuši kari un netiek ražoti ieroči, tāpēc, konfliktam sākoties, bija nepieciešams no jauna noekipēt armiju, uzsver Džonatans.

Nesen iegādāts militārais ekipējums, kā arī sadarbība ar kaimiņvalstu spēkiem, ir palīdzējusi padzīt "Boko Haram" no ciemiem un pilsētām, viņš stāsta.

Intervija ar prezidentu notiek dažas dienas pirms Nigērijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Nigērijas armija pēdējā laikā ir paziņojusi par virkni uzvaru pār radikālo "Boko Haram". Ar grupējumu saistītajā vardarbībā kopš 2012. gada ir gājuši bojā vairāk nekā 15 500 cilvēku.

Šonedēļ armija paziņoja, ka "Boko Haram" vairs nekontrolē nevienu urbāno centru Jobes un Adamavas štatos – divās no trim konfliktā visvairāk skartajām teritorijām.

Tāpat militārās amatpersonas paziņoja, ka drīz tiks atbrīvots Borno štats – "Boko Haram" dzimšanas vieta.

Nigērijas prezidents par nespēju tikt galā ar drošības situāciju valstī ir kritizēts gan Nigērijā, gan ārpus tās. Viņš ir mantojos korupcijas apsēstu armiju, kas gadu desmitiem nav spējusi pienācīgi apbruņoties, norāda BBC.

Īsumā par "Boko Haram":

  • Dibināts 2002. gadā.

  • Sākotnēji vēršas pret Rietumu stila izglītību. "Boko Haram" tulkojumā no vietējās valodas nozīmē "Rietumu izglītība ir aizliegta".

  • 2009. gadā sāka militāras operācijas, lai nodibinātu islāma valsti.

  • Nogalinājis tūkstošiem cilvēku, pārsvarā Nigērijas ziemeļaustrumos.

  • Ir notikuši uzbrukumi policijai un ANO mītnei arī galvaspilsētā Abudžā.

  • Nolaupīti simtiem cilvēku, to skaitā vismaz 200 skolnieces.

  • Kontrolē vairākas Nigērijas ziemeļaustrumu pilsētas.

  • Rīko uzbrukumus kaimiņvalstīs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!