Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnā, musulmaņu apdzīvotajā Siņdzjanas reģionā, kādam vīrietim piespriests sešu gadu cietumsods par "provokācijām" un ataugušu bārdu, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Kašgaras pilsētas tiesa piespriedusi 38 gadus vecajam uiguru tautas pārstāvim sešus gadus cietumsoda, savukārt viņa sievai par sejas slēpšanu lakatā, piespriesti divi gadi.

Kā raksta izdevums "China Youth Daily", vīrietis savu bārdu sācis audzēt 2010. gadā, bet sieva sākusi nēsāt lakatu, kas slēpj viņas seju.

Pāris tika atzīts par vainīgiem, jo esot veikuši "vairākas provokatīvas akcijas". Kā vēsta aģentūra, šādas, neskaidras apsūdzības Ķīnas tiesu sistēmā tiek izmantotas visai bieži.

Varas iestādes Siņdzjanas reģionā jau vairāk kā gadu cīnās pret ataugušām bārdām un sievietēm, kas aizsedz savas sejas ar lakatiem. Pēc viņu domām, šāda izskata piekopšana asociējās ar radikālām un pat ekstrēmām idejām.

Uiguri ir galvenā islāma atbalsta etniskā grupa Siņdzjanā.

Kašgaras pāris pirms notiesāšanas jau vairākkārt esot saņēmuši brīdinājumus, ziņo vietējās amatpersonas. Turklāt viņi nav bijuši vienīgie, kuri saukti pie atbildības par neatbilstošo izskatu.

Kašgaras varas iestādes nesniedz komentārus, taču tiesību aizstāvji tic, ka vienā no resursiem bagātākajā Ķīnas reģionā- Siņdzjanā, pret uiguru tautu vērstās Pekinas represijas ir saasinājušās.

Pagājušajā gadā vardarbība pieauga. Vismaz 200 cilvēki gāja bojā sprādzienos vai sadursmēs ar drošības spēkiem. Pekina vardarbīgajās nāvēs vaino reliģiskos ekstrēmistus un seperātistus.

2014. gada aprīlī Siņdzjanas Šaja apriņķa pārvalde pat piedāvāja naudu informātoriem, kuri varētu sniegt informāciju par līdzcilvēkiem, kuri nēsā neatbilstošu apģērbu un audzē bārdu.

Savukārt augustā, Karamajas pilsētā, tiem, kuri ataudzējuši bārdu un ietērpušies islāmiskā apģērbā, varasaiestādes aizliedza pāvietoties sabiedriskajā transportā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!