Foto: Reuters/Scanpix

Romas pāvests Francisks savā tradicionālajā Lieldienu uzrunā "Urbi et Orbi" jeb "Pilsētai un pasaulei" aicinājis darīt galu absurdai vardarbībai pasaulē, aizlūdzis par mieru Irākā, Sīrijā, Jemenā, Ukrainā un citviet pasaulē un mudinājis kristiešus dzīvot savstarpējā cieņā un gatavībā palīdzēt citiem.

Neraugoties uz lietaino laiku, pāvesta uzrunu Sv.Pētera laukumā Vatikānā noklausījās desmitiem tūkstoši cilvēku.

Francisks aizlūdzis par bruņoto konfliktu upuriem, ieskaitot studentus, kas aizvadītajā nedēļā nogalināti islāmistu uzbrukumā Kenijā, par to, lai Irākā un Sīrijā "noklust ieroču dārdoņa" un karojošo grupējumu starpā izdodas atjaunot mierīgas attiecības. Viņš aicinājis starptautisko sabiedrību nepalikt vienaldzīgai pret "neaptveramo cilvēcisko traģēdiju, kas izvērsusies šajās valstīs un daudzo jo daudzo bēgļu drāmu".

Vienlaikus pāvests izteicis cerību, ka ceturtdien panāktā Irānas un pasaules lielvaru vienošanās jautājumā par Teherānas kodolprogrammu var palīdzēt ceļā uz "drošāku un brālīgāku pasauli".

Viņš lūdzis par to, lai izbeigtos "absurdā asinsizliešana un barbariskie vardarbības akti" Lībijā, kā arī par mieru Jemenā un Ukrainā.

Kā allaž, Romas katoļu baznīcas galva vērsies pie bagātajiem un varenajiem un mudinājis viņus rūpēties par trūcīgajiem un apspiestajiem.

Pēc pāvesta teiktā, pasaule vedina cilvēkus "sacensties un par katru cenu izvirzīties", taču tā vietā kristiešiem vajadzētu tiekties dzīvot savstarpējā kalpošanā, nebūt augstprātīgiem, bet izturēties pret citiem ar cieņu un gatavību palīdzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!