Foto: AP/Scanpix
Ziemeļindijā policija pasūtījusi kvadrokopterus jeb dronus, kas spējīgi izpūst gaisā piparu gāzi, lai tādējādi varētu izdzenāt pūļus un novērst citus drošības draudus, vēsta "Vice".

"Tie var tikt izmantoti, lai izsmidzinātu piparu pulveri virs nevaldāma pūļa kādu nekārtību gadījumā," medijiem atklājis Laknavas pilsētas superintendants Jašasvi Jadavs.

Laknavas policija jau šobrīd izmanto dronus reliģisko pasākumu novērošanai, tāpēc piparu gāzi izsmidzinošu dronu ieviešana esot tikai dabīga, norāda policijas superinterdants.

Turklāt jaunie droni jau izmēģināti simulēta pūļa savaldīšanai. "Rezultāti bija lieliski. Esam apguvuši, kā dronus precīzi izmantot vējainās un saspiestās vidēs. Piparu gāze nav letāla, bet tā ir ļoti efektīva pūļa savaldīšanas metode," skaidro Jadavs.

Katrs drons maksā aptuveni 10 000 ASV dolāru.

Piparu gāzi izsmidzinošus kvadrokopterus pagājušajā vasarā sāka ražot kāda Dienvidāfrikas kompānija. Netiek gan ziņots, vai tieši tās dronus pasūtījusi arī Indijas policija. Toreiz kompānija ziņoja, ka viņu pirmais pircējs ir kāda kalnrūpniecības kompānija, kura ar šo tehnoloģiju vēlas izdzenāt darbinieku streikus.

Attālinātās vadības ierīces, kas izmantojamas pūļa kontrolei, ir salīdzinoši jaunas, bet Jadava izvēlētā stratēģija strauji kļūst populāra arī citās pilsētās un valstīs. Tikmēr strauji aug arī skepticisms par šādu ierīču izmantošanu un iebildumi attiecībā uz to pārāk plašu izmantošanu.

"Mēs kā pasaule nevaram mesties izmantot šīs tehnoloģijas. Policija jau šobrīd ir pārāk militarizēta. Tas ir privātuma un drošības jautājums," norāda pret droniem vērstās organizācijas "Code Pink" pārstāvis Ali Makkrakens.

Tikmēr daudzviet pasaulē droniem tiek atrasts aizvien jauns pielietojums. Tos izmanto fotogrāfi, nekustamo īpašumu aģenti un lielu noliktavu darbinieki. Novērošanas uzdevumiem tos izmanto uz ASV un Meksikas robežas, kā arī virs Ķīnas un Japānas strīdus ūdeņiem. Savukārt bruņoti droni jau šobrīd met bumbas Āfrikā, Pakistānā un Tuvajos Austrumos, norāda "Vice".

"Paredzu, ka mēs redzēsim jaunu bezpilota lidaparātu vilni, kuri būs aprīkoti ar daudz neierastākām kravām, par elektrošoka raidītājiem, šautriņām un peintbola bumbiņām," BBC iepriekš norādījis "DefenceWeb" redaktors Gajs Mārtins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!