Foto: AFP/Scanpix

Austrijas ārlietu ministrs Sebastians Kurcs ANO kodolatbruņošanās konferencē Ņujorkā 159 dalībvalstu vārdā aicinājis aizliegt kodolieročus "graujošo humāno seku" dēļ.

"Vienīgais veids kā garantēt, ka kodolieroči nekad vairs netiks izmantoti, ir pilnīga to iznīcināšana," pavēstīja Kurcs, uzrunājot konferencē 191 kodolieroču Neizplatīšanas līguma dalībvalsts pārstāvjus.

Eksperti un starptautiskās organizācijas norāda, ka neviena valsts vai komiteja nespētu pienācīgi atbildēt uz humāno krīzi, kuru izraisītu kodolsprādziens. Tas atzīts 159 valstu vienotajā paziņojumā. Tas, ka "kodolieroči nekad un nekādos apstākļos vairs netiek izmantoti, ir cilvēces izdzīvošanas interesēs". Vienīgais veids, kā to novērst, ir pilnīga atbruņošanās.

Kodolieroču Neizplatīšanas līguma konference kopš 1970.gada tiek rīkota reizi piecos gados, lai apsekotu situāciju. Gandrīz visas ANO dalībvalstis ir parakstījušas līgumu, izņemot Indiju, Izraēlu, Pakistānu un Dienvidsudānu. Līgumā iekļauts aizliegums izplatīt kodolieročus, uzņemties atbildību par atbruņošanos, kā arī tajā noteiktas tiesības izmantot kodolenerģiju miermīlīgiem nolūkiem.

Tomēr ANO pirmdien norādīja, ka kodolieroču izplatība atkal pieaug. ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns īpaši izteica nožēlu par Krievijas un ASV centieniem modernizēt savus kodolarsenālus.

Novērotāji piebilda, ka šo norišu gaismā diez vai 159 ANO dalībvalstu prasība tiks uzklausīta. Valstis, kuras ir apliecinājušas, ka viņām ir kodolieroči, ir Ķīna, Francija, Lielbritānija, Indija, Ziemeļkoreja, Pakistāna, Krievija un ASV. Arī Izraēla tiek uzskatīta par kodolvalsti, taču tā nekad oficiāli nav to ne atzinusi, ne noliegusi. Neviena no šīm valstīm neatbalsta Austrijas ārlietu ministra prasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!