Foto: Reuters/Scanpix

Pret trim bijušajiem ANO Nīderlandes bataljona ("Dutchbat") komandieriem netiks sākta kriminālvajāšana saistībā ar trīs 1995. gadā pēc ANO Srebrenicas bāzes pamešanas nogalināto Bosnijas musulmaņu nāvi, trešdien nosprieda Nīderlandes apelāciju tiesa.

Trīs upuru tuvinieki pirms pieciem gadiem bija iesūdzējuši "Dutchbat" komandierus tiesā, norādot, ka trīs musulmaņi tika iedzīti Bosnijas serbu armijas rokās.

Prokuratūra 2013. gadā paziņoja, ka neizvirzīs apsūdzības "Dutchbat" karavīriem - komandierim Tomam Karemansam, viņa vietniekam Robam Frankenam un personāla inspektoram Berendam Ostervēnam -, bet upuru ģimenes šo lēmumu pārsūdzēja.

"Tiesas militārā palāta noraida apelāciju," teikts Arnemas-Lēuvardenas apelāciju tiesas paziņojumā.

Sūdzību bija iesnieguši Muhameda Nuhanoviča, viņa tēva Ibro un Rizo Mustafiča radinieki.

Tobrīd 27 gadus vecais Nuhanovičs bija "Dutchbat" tulks, bet Mustafičs - elektriķis.

Upuri meklējuši glābiņu pie "Dutchbat", bet tikuši piespiesti bēgt, tādējādi nonākot Bosnijas serbu armijas rokās, norādīja prasības iesniedzēji.

Muhameda Nuhanoviča lietā tiesa nosprieda, ka "Dutchbat" komandieriem nav bijis pienākums zināt, ka "pastāvējusi liela iespēja, ka viņš, [pametot bāzi], tiks nogalināts".

Muhameda tēvam Ibro teikts, ka viņš var palikt, bet viņš nolēmis doties kopā ar sievu un dēlu.

Mustafičs varējis palikt ANO bāzē, tomēr viņam kļūdas pēc pateikts, ka viņam tā ir jāpamet.

"Nav jautājuma par ļaunprātīgu nodomu. Tā bija muļķīga kļūda, un tas nozīmē ne vairāk kā tiesāšanu par netīšu slepkavību," norādīja tiesa, piebilstot, ka iespējamam noziegumam iestājies noilgums.

Ar uzdevumu aizsargāt musulmaņu civiliedzīvotājus 1995.gadā Srebrenicas anklāvā bija izvietoti 450 Nīderlandes karavīri, kas dienēja ANO miera uzturēšanas kontingenta sastāvā bijušajā Dienvidslāvijā.

1995.gada jūlijā anklāvu ģenerāļa Radko Mladiča vadībā ieņēma Bosnijas serbu vienības, kas sagūstīja un vēlāk noslepkavoja 8000 musulmaņu vīriešus un zēnus.

ANO Starptautiskā Tiesa atzinusi, ka musulmaņu iznīcināšana klasificējama kā genocīds.

Pēc tam, kad Nīderlandes tiesa pērn atzina, ka valsts ir vainīga Srebrenicas upuru nāvē, valdība piekrita katra upura ģimenei izmaksāt 20 000 eiro lielu kompensāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!