Foto: DELFI.ee

Tallinas mērs Edgars Savisārs, kuram marta beigās, cīnoties par viņa dzīvību, ārsti amputēja kāju, šobrīd strauji atveseļojas. Ja viss noritēs kā plānots, viņš jau augustā varētu atgriezties darbā, portālam "Delfi.ee" atklājis Centra partijas līderis, Jogevas slimnīcas vadītājs un Savisāra draugs Pēps Poders.

Poders Tallinas mēru pēdējo reizi apmeklējis trešdien, 29. aprīlī. Viņš žurnālistiem atklāj, ka akūtās intensīvās aprūpes periods ir beidzies. Savisārs jau elpo pats bez palīgierīcēm un var arī apsēsties uz gultas malas.

Tagad svarīgākais esot rehabilitācija, kas jau esot uzsākta. Ķermenim ir jāaprod ar kājas protēzi, kā arī jāatjauno muskuļu spēks otrā kājā, kura vairāk nekā mēnesi neesot kustināta.

"Viņš sēž uz gultas malas, skatās televizoru un garlaikojas kā jau visi pacienti," atklāj Savisāra draugs. Tallinas mērs par spīti jaunajiem apstākļiem esot ļoti aktīvs un pārdzīvojot arī to, ka ir pavasaris un viņš nespēj piedalīties dārza darbos.

"Tas ir ārstu sasniegums, ka Edgars ir atgriezies," uzskata Poders. Viņš stāsta, ka aknu problēmas esot novērstas, atjaunojies normāls asinsspiediens un visi orgāni tiekot normāli apgādāti ar skābekli.

Slimnīcas vadītājs gan norāda, ka viņa drauga veselība tiks rūpīgi uzraudzīta arī turpmāk, jo "guļot gultā rezultāti var būt normāli, bet līdz ar piepūli būs nepieciešama arī īpaša aprūpe".

Poders skaidro, ka vissvarīgākais šobrīd esot tas, cik labi saaugs amputētās labās kājas ievainojums. Savisārs joprojām jūtot dedzinošas sāpes un atrodas pastāvīgā pretsāpju zāļu iedarbībā.

Tomēr slimnīcas vadītājs norāda, ka jau drīz Tallinas mērs varēs doties mājās, turpinot rehabilitācijas kursu, bet politikā un darbā varētu atgriezties augustā.

Jau ziņots, ka aptuveni pirms mēneša - 23. martā - igauņu politiķis piedzīvoja asins saindēšanos, kā dēļ nācās amputēt kāju virs ceļgala, taču pēc operācijas pacienta stāvoklis uzreiz neuzlabojās, toreiz atklāja Tartu Universitātes slimnīcas ārsti.

Savisāra organismā tika atrasts streptokoks. Asins saindēšanās dēļ smagi tika bojāti daudzi orgāni, tai skaitā nieres.

Pirms tam Tallinas mēram pasliktinājusies pašsajūta un strauji cēlusies temperatūra, kā arī iestājies vājums – visas pazīmes, kas norāda uz pneimoniju.

Viņš pirmoreiz slimnīcā tika ievietots 19. februārī pēc atgriešanās no Taizemes. Tomēr vēl pēc tam - 17.martā - Savisārs apmeklēja Eino Baskina izvadīšanu koncertzālē "Estonia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!