Ukrainas bataljona "Dņepra-1" karavīri ar drona palīdzību netālu no frontes līnijas Donbasā pamanījuši prokrievisko kaujinieku izmantotu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Strela-10M2", liecina videokrātuvē "Youtube" publicēts video.

Sistēma pamanīta pie Doņeckas apgabala Oktjabr ciema piecu kilometru attālumā no līnijas, kas atdala konfliktējošās puses. Bataljons norāda, ka tas ir kārtējais Minskas pamiera vienošanās pārkāpums no prokremlisko kaujinieku puses.

Bataljons neprecizē, kad video ir uzņemts. Foto un video materiāli no Ukrainas liecina, ka "Strela-10" sistēmas promaskavisko kaujinieku bruņojumā redzētas jau iepriekš.

Foto: "Strela-10M" sistēmas kaujinieku parādes mēģinājumā Doņeckā

Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Strela-10" ("Bulta") ir septiņdesmitajos gados Padomju Savienībā izstrādāta tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma.

Foto: "Strela-10" sistēma. 

Ieroči piegādāti virknei PSRS sabiedroto valstu, tādi ir arī Ukrainas bruņojumā, liecina vietnes "Military today" dati.

Raķešu sistēma ir uzmontēta uz daudzfunkcionālās bruņumašīnas šasijas. Tā var vienlaicīgi pārvadāt astoņas raķetes, četras no kurām ir gatavas lietošanai.

Sistēmu vada trīs cilvēku apkalpe. Vairāk nekā divus metrus garās raķetes tiek notēmētas ar optisko skatu meklētāju un var notriekt vizuāli saredzamus mērķus zemā augstumā.

Raķetes spēj sasniegt līdz pieciem kilometriem tālus un 3,5 kilometru augstus mērķus.

Vēstīts, ka 2014. gada pavasarī Krievija okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Pēc tam Ukrainas spēki iesaistījās karā ar Krievijas atbalstītiem un apbruņotiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos, kur prokrieviskie spēki pasludinājuši Luhanskas un Doņeckas "tautas republikas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!