Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Tripolē bāzēto Lībijas valdības spēku aiziešanas no Sirtas lidostas kontroli pār to pārņēmuši džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki, piektdien pavēstīja valdības pārstāvis sakariem ar presi.

Muhameds aš Šami, kura pārstāvēto valdību starptautiskā sabiedrība nav atzinusi, paziņoja, ka tās spēki ceturtdien vakarā atvilkti no Sirtas lidostas, kas pēc tam "kritusi "Islāma valsts" organizācijas rokās".

Tviterī publicētā paziņojumā "Islāma valsts" apliecināja, ka tā ieņēmusi šo lidostu, kurā atrodas arī militārā bāze.

Kopš 2011.gada augustā NATO aviācijas atbalstītie nemiernieki gāza pulkveža Muamara Kadafi režīmu, Lībijā tā arī nav izdevies ieviest efektīvu valsts pārvaldi un likuma varu.

Lībijā darbojas milzum daudz bruņotu kaujinieku vienību, bandu un islāmistu radikāļu grupējumu.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājušas arī Lībijas ekstrēmistu bandas. "Islāma valsts" Lībijā pastrādāto zvērību vidū ir arī Ēģiptes un Etiopijas kristiešu slaktiņi. Video, kuros redzama galvas nociršanas gūstekņiem, džihādisti ievietojuši tīmeklī.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!