Foto: Reuters/Scanpix
ASV pieprasījušas Ķīnai "tūlītēji un paliekoši apturēt" mākslīgo salu būvēšanu strīdīgajās teritorijās Dienvidķīnas jūrā, ziņo BBC.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters Singapūras laikrakstam "Shangri-La Dialogue" norādījis, ka Ķīnas darbības šajā zonā ir pārkāpušas starptautiskos likumus. Ķīna uzskata, ka tai pienākas gandrīz visa Dienvidķīnas jūra, tādējādi konkurējot ar tās aizjūras kaimiņiem Vjetnamu, Malaiziju, Filipīnām, Bruneju, Taivānu un Indonēziju.

Ķīnas amatpersonas norādījušas, ka ASV paziņojumi attiecībā uz Dienvidķīnas jūru ir "bez pamatojuma un nekonstruktīvi".

Citas valstis, kuru jūras teritorijas Ķīna uzskata par savām, ir daudz tiešākas, lielvalsti apsūdzot mākslīgu salu radīšanās un kurām tiek celtas būves, kas varētu tikt izmantotas militāriem mērķiem.

ASV līdz šim un arī Sestdien notiekošajā Klusā okeāna valstu sammitā pauda vēlmi šo konfliktu atrisināt mierīgā ceļā. Kārters atzina, ka arī citas valstis savās ekonomiskajās zonās, piemēram, Vjetnama, Filipīnas, Malaizija un Taivāna uz salām ir izbūvējušas atbalsta punktus, taču norāda, ka "viena valsts ir aizgājusi daudz tālāk un ātrāk par jebkuru citu".

Dienvidķīnas jūrā pamanīti kuģi zemes "rakšanai", kuri pieder Ķīnai. "Ķīna ir jūrai atguvusi jau vairāk nekā 800 hektārus zemes, vairāk nekā visas pārējās Dienvidķīnas jūras piekrastes valstis koā un vairāk nekā tas bijis visā reģiona vēsturē. Un to Ķīna paveikusi pēdējos 18 mēnešos," norāda Kārters. ASV norāda, ka tieši neziņa par to, cik tālu Ķīna ies, rada spriedzi reģionā.

Tāpat Kārters paziņojis, ka ASV paliks reģionā."ASV lidos, kuģos un darbosies visur, kur starptautiskie likumi to atļauj," viņš skaidroja.

Tikmēr Ķīnas pārstāvis Klusā okeāna valstu sammitā ziņoja, ka Ķīnas darbības ir "pamatotas un likumīgas", un ir nepareizi kritizēt Ķīnu par miera un stabilitātes ietekmēšanu būvniecības aktivitāšu dēļ.

Tikmēr Kārters savas bažas pamatoja ar to, ka uz vienas no Ķīnas būvētajām mākslīgajām salām Spretliju salu (uz daļu no tām pretendē Malaizija, Filipīnas, kā arī Bruneja) reģionā tā ir izvietojusi divus militāros transportlīdzekļus. Jautāts, kā Ķīna to komentē, valsts ārlietu ministrijas pārstāvis Hua Čunjings skaidroja, ka neko nezina par Kārtera aprakstīto situāciju, un aicināja ASV "pārtraukt provokatīvu piezīmju izteikšanu".

Iepriekš Ķīna ziņoja, ka tās veiktā salu būvniecība ir likumīga un nepieciešama suverenitātes stiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!