Foto: Reuters/Scanpix

Eritrejas valdība ir radījusi klimatu, kurā notiek ārpustiesas nāvessodi, seksuālā verdzība, piespiedu darbs, kā arī tiek šauts pa cilvēkiem, kuri šķērso robežu, atsaucoties uz ANO, vēsta raidsabiedrība BBC.

Cilvēktiesību situācija Āfrikas valstī ir piespiedusi daudzus iedzīvotājus bēgt, savā izmeklēšanā noskaidroja ANO. Pati Eritreja gadu ilgušajā izmeklēšanā piedalīties atteicās.

Eritrejā jau 22 gadus valda prezidents Jesaja Afeverki. Valstī, kas 1993. gadā ieguva neatkarību no Etiopijas, vēl nekad nav notikušas vēlēšanas. Eritrejieši ir otra lielāka Vidusjūru šķērsojošo bēgļu grupa pēc sīriešiem.

Valdības labā Eritrejā darbojas plašs spiegošanas un aizturēšanas tīkls. Cilvēki, starp kuriem arī bērni, gadiem tiek turēti apcietinājumā bez jebkādas tiesas, izmeklēšanā secināja ANO.

Kaimiņi un ģimenes locekļi bieži tiek savervēti ziņot par saviem tuviniekiem. "Eritrejiešus nepārvalda ar likumu, bet ar bailēm," teikts dokumentā.

"Sistemātiski, plaši sastopami un nopietni cilvēktiesību pārkāpumi Eritrejā tika un tiek pastrādāti ar valdības ziņu," BBC citē izmeklēšanas slēdzienu.

Ar pētījuma rezultātiem 23. jūnijā tiks iepazīstināta ANO Cilvēktiesību padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!