Attēli ar nelegālo imigrantu pūli pie Itālijas un Francijas robežas ir "sitiens Eiropas sejā", pirmdien paziņojis Itālijas iekšlietu ministrs Anhelino Alfano.

"Tas ir pierādījums, ka viņi nevēlas palikt Itālijā. Viņi vēlas doties uz citām Eiropas daļām, un viņi uzskata mūsu valsti par tranzīta valsti," intervijā telekanālam "Raitre" paziņoja Alfano.

Ministra komentāri atspoguļo Itālijas sabiedrībā pieaugošo neapmierinātību ar kaimiņvalstu centieniem ierobežot nelegālo imigrantu plūsmu uz ziemeļiem un notverto bēgļu sūtīšanu atpakaļ uz Itāliju.

Ventimiljas robežšķērsošanas punktā vairāki desmiti nelegālo imigrantu, kam atteikta iebraukšana Francijā, sestdien sāka badastreiku un draudēja bloķēt satiksmi.

Francijas robežpolicija aģentūrai AFP sestdien pavēstīja, ka saņēmusi rīkojumu neielaist valstī nelegālos imigrantus no Itālijas, kuru vidū pamatā ir somālieši, eritrejieši, Kotdivuāras pilsoņi un sudānieši. Vairums no viņiem cer nokļūt Vācijā, Lielbritānijā un Zviedrijā.

Lai risinātu nelegālo imigrantu radīto krīzi, Itālijas premjerministrs Mateo Renci svētdien draudēja īstenot "Plānu B", kas kaitēšot Eiropai.

Premjers sīkāk nepaskaidroja, bet Itālijas mediji pirmdien ziņo, ka Roma varētu sākt izdot nelegālajiem imigrantiem pagaidu vīzas, kas ļautu viņiem ceļot Šengenas zonā.

Šāds solis būtu trieciens pārējām ES valstīm un pārkāptu bloka dalībvalstu vienošanos, ka bēgļu pieprasījumi pēc patvēruma jāapstrādā tai valstij, kurā viņi pirmajā ierodas.

Itālija arī apsver aizliegt britu, franču, vācu un citiem kuģiem izsēdināt Vidusjūrā izglābtos nelegālos imigrantus Itālijas ostās, šādi piespiežot šīs valstis uzņemties atbildību par izglābtajiem bēgļiem.

Šogad Itālijas krastus sasnieguši jau vairāk nekā 57 000 imigrantu no Āfrikas, Tuvajiem Austrumiem un Indijas subkontinenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!