Foto: Reuters/Scanpix
Nabadzīgajā un no pārējās pasaules izolētajā komunisma citadelē Ziemeļkorejā pagājušajā nedēļā atklātas jaunā Kima Čheka Automatizācijas institūta ēkas, ziņo valsts centrālā ziņu aģentūra. To atklāšana nav iztikusi bez pasaulē jaunākā diktatora Kima Čenuna un viņa militārajās formās tērptās svītas dalības.

Institūts ir daļa no ģenerāļa Kima Čheka vārdā nosauktās Tehnoloģiju universitātes, un jaunās celtnes atrodas netālu no tās galvenās ēkas galvaspilsētā Phenjanā Tedonganas upes krastā. Universitāte galvenokārt pazīstama kā valsts galvenais centrs ar atomenerģiju saistītu zinātņu mācīšanai.

Kā redzams fotogrāfijās Automatizācijas institūta centrā ir četrstāvīgs bloks, kura sānos ir divi cilindriski stikloti spārni. Tāpat nojaušams, ka institūta darbība ir saistīta ar atomenerģijas izpēti, jo vienā no fotogrāfijām saskatāms uz kādas telpas sienas attēlots atoma simbols.

Kims Čheks, kura vārdā nosaukta universitāte un institūts, bija Ziemeļkorejas armijas ģenerālis Korejas kara laikā. Oficiāli tika ziņots, ka viņš miris no sirdstriekas, taču tiek uzskatīts, ka Kims Čheks patiesībā miris no no viņa apzinātas saindēšanas ar gāzi, un viņa slepkavību īstenojuši Ziemeļkorejas pirmā līdera Kima Irsena rokaspuiši, lai likvidētu konkurentus cīņā par varu.

Pēc nāves, iespējams, lai novērstu aizdomas, propagandas nolūkos Čheks pasludināts par nacionālo varoni. Viņa vārdā nosaukta pat rūpnieciskā pilsēta Japāņu jūras krastos - Kimčheka.

Jau ziņots, ka pavisam nesen Irsena mazdēla Čenuna klātbūtnē atklāta arī jauna Phenjanas lidosta. Kamēr valsts iedzīvotāju vairums dzīvo nabadzībā, Ziemeļkoreja pēdējos gados paziņojusi par vairāku lielu būvniecības projektu uzsākšanu vai pabeigšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!