Ukrainas Drošības dienests (UDD) sācis civiliedzīvotāju evakuāciju no Ukrainas rietumu pilsētas Mukačeves apkārtnes, kuru joprojām bloķē Ukrainas nacionālistu organizācijas "Labējā sektora" biedri, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau vēstīts, ka sestdien Mukačevē notika vairākas apšaudes, kurā iesaistījās "Labējā sektora" atbalstītāji. Saskaņā ar Aizkarpatu prokuratūras datiem, incidentā bojā gājuši trīs cilvēki, tostarp viens civiliedzīvotājs, bet vēl 11 ievainoti. Savukārt "Labējais sektors" paziņojis par divu savu kaujinieku nāvi un četru biedru ievainojumiem.

Varasiestādes norāda, ka, ņemot vērā situācijas bīstamību, priekšpilsētas apkārtnē tiek evakuēti iedzīvotāji, prioritāri – bērni.

"Labējais sektors" iepriekš skaidroja, ka uz tikšanos Mukačevē viņus esot aicinājis deputāts Mihails Laņjo, "jo "Labējais sektors" sācis traucēt kontrabandas plūsmai". Uz tikšanos esot izbraukuši 12 cilvēki, kurus uz vietas sagaidījuši vairāk nekā simts bruņoti Laņjo cilvēki. Pārrunu laikā, pēc organizācijas sacītā, pie viņiem piebrauca divas "Toyota" automašīnas, kurās bijusi specvienība ar ložmetējiem. "Labējā sektora" pārstāvji paziņojumā atzīmējuši, ka rīkojušies tikai "aizsardzības nolūkos".

Internetā parādījies arī apšaudes pilnais videoieraksts.

Brīdinājums - video redzami nepatīkami skati:

Ukrainas iekšlietu struktūras apstiprinājušas gatavību sākt "Labējā sektora" biedru atbruņošanu un aizturēšanu. Iestādes sola nogādāt visus aizturētos uz Kijevu, lai "veiktu objektīvu un bezkaislīgu izmeklēšanu".

Ukrainas mediji atklāj, ka pārrunu procesā "Labējā sektora" atbalstītāji paziņojuši, ka ir gatavi padoties, ja pie viņiem vērsīsies organizācijas līderis Dmitrijs Jarošs.

Savukārt pats Jarošs izplatītajā paziņojumā aicinājis aizturēt visus apšaudēs vainīgos un atlaist visus drošības iestāžu vadītājus, tostarp Ukrainas iekšlietu ministru Arsēnu Avakovu.

Lai atrisinātu situāciju, pārrunās iesaistījies arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš pavēlējis atbruņot un aizturēt noziedzniekus.

Tikmēr "Labējais sektors" paziņojis par drošības darbinieku pulcēšanos pie organizācijas štāba Kijevā. Tiek ziņots par vairāku policijas patruļu pulcēšanos pie biroja ēkas.

Ziņots, ka sestdien ap pulksten pēc vietējā laika divi desmiti bruņoti cilvēki "kamuflāžas formās ar uzrakstiem "Labējais sektors" un atbilstošām uzlīmēm uz automašīnām, ar mērķi sadalīt ietekmes sfēras, sarunājušas tikšanos ar vietējiem iedzīvotājiem vienā no kafejnīcām".

Vēlāk izvērtās konflikts, uz kura pamata sākusies apšaude no šaujamieroča. Milicijas darbinieki, kuri ieradās notikuma vietā, bloķēja ceļu uz kafejnīcu, pēc kā bruņotas personas atklājušas uguni pa drošības iestāžu darbiniekiem no "RPG-7" granātmetējiem, Kalašņikova automātiem, ložmetējiem un citiem šaujamieročiem.

Pēc apšaudes fakta Aizkarpatu apgabala prokuratūra ir ierosinājusi divas krimināllietas: viena ir par terorismu, bet otra – par noziedzīga grupējuma izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!