Foto: AP/Scanpix

Saūda Arābija brīdinājusi Irānu, lai tā starptautisko sankciju mazināšanas rezultātā iegūtos naudas līdzekļus neizmantotu nemieru veicināšanai Tuvo Austrumu reģionā, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Rijādas brīdinājums nācis klajā laikā, kad ASV prezidents Baraks Obama Saūda Arābijas karalim Salmanam apliecināja, ka "ASV tāpat kā jebkad ir apņēmušās strādāt ar saviem Persijas līča partneriem, lai cīnītos pret Irānas destabilizējošajām darbībām reģionā".

14. jūnija tika panākta ilgi gaidītā sešu lielvalstu vienošanās ar Irānu, kas apmaiņā pret Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu (izslēdzot iespēju Irānai radīt kodolieročus) paredz mīkstināt pret Irānu vērstās starptautiskās sankcijas.

Teherānai līdzekļi jāizmanto tautas labā, bet nevis nestabilitātes radīšanai, vai arī būs sekas no "reģiona valstīm", teikts Saūda Arābijas paziņojumā.

Reģionālā konkurence

Saūda Arābija, kas ir Irānas galvenais reģionālais konkurents, ir izteikusi bažas par panākto kodolvienošanos. Abām valstīm ir savas intereses nemierīgajā Sīrijā, Irākā un Jemenā, kur Rijāda un Teherāna atbalsta dažādus spēkus.

Sunnītu valstis, starp kurām arī Saūda Arābija, ir nobažījušās, ka to sabiedrotās ASV piekāpjas, ļaujot šiītu Irānai brīvi valdīt reģionā. 

Irānas kodolvienošanās kritiķi brīdina, ka Irāna, sankciju mīkstināšanas rezultātā atgūstot miljardiem līdz šim ārvalstīs iesaldētos dolārus, tos varēs izmantot Tuvo Austrumu destabilizēšanai.

Tikmēr ASV Valsts departamenta bijušais sankciju politikas galvenais koordinators Ričards Nepjūvs domā, ka tādas runas ir pārspīlējums.

Irānai ir pietiekami daudz iekšējo ekonomisko problēmu, kuras jārisina, lai saglabātu valdības stabilitāti, viņš skaidro. "Atbalstīt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un citus reģionālos aktorus ir svarīgs, bet sekundārs uzdevums," ekspertu citē "Radio Brīvā Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!