Foto: AFP/Scanpix

Trim Igaunijas pilsoņiem piespriests cietumsods par līdzdalību interneta shēmā, kurā vairāk nekā simt valstīs tika inficēti vairāk nekā četri miljoni datoru.

ASV rajona tiesnesis Lūiss Kaplans sodus noteica Manhetenas federālajā tiesā, uzsverot, ka visā pasaulē ir pieaudzis ar datoriem saistīto noziegumu skaits. "Šovasar ir grūti paņemt avīzi, neizlasot par kādu no, tiem," teica tiesnesis, paskaidrojot, kādēļ ir jāpiespriež bargi sodu trīs Igaunijas pilsoņiem, kas, kā šķiet, "ārkārtīgi nožēlo" izdarīto.

Kaplans sacīja, ka vēlas panākt, ka top skaidrs, ka datoru drošības pārkāpšana lielā mērogā "sastapsies ar ļoti būtiskiem riskiem".

35 gadus vecajam Timuram Gerasimenko piesprieda četru gadu cietumsodu, 37 gadus vecajam Dmitrijam Jegorovam piespriests trīs gadu un astoņu mēnešu cietumsods, bet 31 gadu vecajam Konstantīnam Poltevam piespriests trīs gadu un četru mēnešu cietumsods par viņu iesaisti datorkrāpšanā, kas tika īstenota 2007.-2011.gadā, kad vīriešus aizturēja Igaunijā.

Gerasimenko arī būs jāmaksā sods 2,5 miljonu ASV dolāru (2,27 miljonu eiro) apmērā, bet Jegorovam un Poltevam katram jāmaksā viena miljona ASV dolāru (909 tūkstošu eiro) liels sods.

ASV valdības apsūdzībā teikts, ka Gerasimenko nolīga programmētājus, Jegorovs bija galvenais tīkla administrators, bet Poltevs bija uzņēmuma publiskais pārstāvis.

Pirms soda noteikšanas visi trīs Igaunijas pilsoņi atvainojās par pastrādātajiem noziegumiem.

Apsūdzībās ASV teikts, ka grupējums krāpnieciskās darbības internetā gaitā inficējis datorus ar ļaundabīgām programmām un izkrāpis no reklāmdevējiem vismaz 14 miljonus ASV dolāru (desmit miljonus eiro). Par šādiem noziegumiem var piespriest līdz pat 85 gadu ilgs cietumsodu. Viņiem katram bez piecām apsūdzībām par datoru uzlaušanu un krāpšanos internetā inkriminētas vēl 22 noziedzīga nodarījuma epizodes par naudas atmazgāšanu.

ASV vien inficēts pusmiljons datoru, tostarp ASV valdības institūcijās, tostarp Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA), kā arī izglītības un nevalstiskajās organizācijās. Cieta arī juridisku un fizisku personu datori.

Tiek uzskatīts, ka hakeri izveidoja fiktīvas kompānijas un ar to starpniecību noslēdza līgumus par interneta vietņu reklāmu. Lai atbilstoši šiem līgumiem nodrošinātu lielu apmeklējumu skaitu reklamējamās vietnēs, viņi izmantoja ļaundabīgas programmas (malware), kuras novirzīja inficēto datoru lietotājus uz šīm vietnēm viņu meklēto vietņu vietā. Piemēram, ASV Iekšējo ieņēmumu dienesta (IRS) vietnes vietā lietotājs tika novirzīts uz nodokļu deklarāciju sagatavošanas dienesta vietni.

Programmnodrošinājums "DNSChanger" ļāva kontrolēt inficētos datorus un ļaundari varēja izmantot tajos aplūkotās interneta vietnes. Tā rezultātā no inficētā datora bija iespējams iegūt veikto darbību vēsturi.

Valsts prokuratūras rīcībā esošā informācija liecina, ka hakeru programmatūras darbības izveide galvenokārt notika Igaunijā.

Visiem trim ceturtdien ASV notiesātajiem vīriešiem ir jāizcieš sods par līdzīgiem noziegumiem Igaunijā. Tiesnesis norādīja, ka, viņa vērtējumā, daļu no laika, ko pirms izdošanas ASV apsūdzētie pavadīja cietumā Igaunijā, viņi atradās briesmīgos apstākļos.

Viņi bija starp pieciem lietā apsūdzētajiem, kas ir atzinuši savu vainu. Vienam no viņiem jau tiesa ASV ir piespriedusi četru gadu cietumsodu par kibernoziegumiem un ir likusi samaksāt septiņus miljonus ASV dolāru (6,4 miljonus eiro), bet vēl viens gaida sprieduma nolasīšanu, kas paredzēta oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!