Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnas prokurori tiks sodīti, ja ierēdņi, pret kuriem viņi veic izmeklēšanu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, izdarīs pašnāvību, piektdien paziņoja varas iestādes pēc vairākām šādām pašnāvībām.

Ķīnas prezidenta Sji Dziņpina laikā tika uzsākta plaša pretkorupcijas kampaņa, kas skārusi daudzus ierēdņus. Daži no viņiem izdarījuši pašnāvību, izvairoties no iespējamām prāvām un nelikumīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas, par labu savām ģimenēm.

Biznesa ziņu medijs "Caixin" janvārī ziņoja, ka kopš 2012.gada "nedabisku cēloņu" dēļ miruši vismaz 50 komunistiskās partijas un valdības ierēdņi.

Augstākā tautas prokuratūra ir izdevusi astoņus rīkojumus par to, kā jāveic izmeklēšana par varas ļaunprātīgu izmantošanu, kas bieži ietver kukuļdošanu vai citas korupcijas formas.

Izmeklētāji tiks atstādināti un pret viņiem tiks veikti pasākumi "atbilstoši disciplīnai un likumiem", ja izmeklēšanai pakļautie aizbēgs, tiks ievainoti vai izdarīs pašnāvību izmeklētāju "pretlikumīgu" vai "smagi bezatbildīgu" darbību dēļ, teikts prokuratūras paziņojumā.

Izmeklētājiem arī aizliegts pieņemt naudu no izmeklēšanai pakļautām firmām, nepamatoti noteikt piespiedu pasākumus, vai panākt atzīšanos ar spīdzināšanu.

2013.gadā pieciem Komunistiskās partijas pretkorupcijas izmeklētājiem un prokuroram Veņdžovas pilsētā piesprieda cietumsodus no četriem līdz 14 gadiem par valsts firmas ierēdņa noslīcināšanu, kuru viņi bija turējuši zem ūdens, mēģinot izspiest atzīšanos korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!