Promaskavisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas pilsētā Doņeckā svētdien nodedzinātas četras Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērošanas misijas bruņotās automašīnas, vēsta aģentūra "Reuters".

EDSO novērotāji, kas seko starp Kijevu un prokremliskajiem nemierniekiem noslēgtā pamiera ievērošanai, pēdējās nedēļās kaujinieku kontrolētajās teritorijās saskārušies ar pieaugošu naidīgumu, norāda "Reuters".

Automašīnas atradušās pie ēkas, kurā mitinās novērotāji. Liesmas pamanītas 25 minūtes pāri diviem naktī.

"Izskatās, ka šādas iebiedēšanas mērķis ir apturēt EDSO ziņojumus par to, kas notiek šajā teritorijā," stāsta EDSO misijas Ukrainā vadītāja vietnieks Aleksandrs Hugs.

Viņš papildina, ka pārtraukt darbu kaujinieku kontrolētajā teritorijā pēc šī incidenta nav paredzēts.

Neapbruņotu novērotāju misija darbu Ukrainā sāka 2014. gada pavasarī. Abās frontes pusēs Ukrainā atrodas aptuveni 250 EDSO novērotāju.

6. augustā aptuveni 300 cilvēki Doņeckā rīkoja protestu pret EDSO misiju. Organizācija norādīja, kas tas ir organizēts pasākums, lai censtos ierobežot misijas darbu.

Nemierīgajos Ukrainas austrumos formāli spēkā ir trausls pamiers, tomēr joprojām bieži tiek novērotas artilērijas apšaudes dažādos frontes sektoros.

EDSO novērotāji pamiera noteikumu neievērošanā ir apsūdzējuši abas karojošās puses. Misiju par "objektivitātes trūkumu" un darbošanos otras puses labā ir kritizējusi gan Kijeva, gan Maskava.

Ukrainas konfliktā bojā gājuši vairāk nekā 6500 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!