Foto: AFP/Scanpix
Japānas imperators Akihito sestdien paziņoja, ka izjūt "dziļu nožēlu" par Otro pasaules karu, kurā Japāna piedalījās viņa tēva – toreizējā imperatora Hirohito vārdā.

81 gadu vecais imperators nāca klajā ar šādu paziņojumu laikā, kad tiek atzīmēta šī kara beigu 70.gadskārta.

Daži Japānas mediji, tostarp ziņu aģentūra "Jiji Press" un laikraksts "Mainichi", atzīmēja, ka šī ir pirmā reize, kad imperators lietojis šādus vārdus ikgadējā Japānas kapitulācijas atceres dienā.

"Atceroties pagātni ar dziļu nožēlu par bijušo karu un patiesi cerot, ka kara traģēdija nekad neatkārtosies, es kopā ar tautu visā valstī no sirds sēroju par kaujās kritušajiem un aizlūdzu par tālāku mūsu valsts attīstību un mieru pasaulē," sacīja imperators savā runā Tokijā.

Akihito nāca klajā ar šiem izteikumiem pēc tam, kad Japānu kritizēja tās kaimiņvalstis Ķīna un Dienvidkoreja, kuras uzskata, ka Japānas nacionālistiskais premjerministrs Sindzo Abe piektdien teiktā runā nav pienācīgi atvainojies par imperiālistiskās Japānas armijas nodarītajām zvērībām Otrajā pasaules karā.

Attiecību saasināšanos starp valstīm, domājams, veicinās arī tas, ka vairāki Japānas valdības ministri apmeklēja Jasukuni svētnīcu, kurā tiek godināti 2,5 miljoni karos kritušo japāņu, tai skaitā 14 notiesāti kara noziedznieki. Ķīnā un Dienvidkorejā Jasukuni tiek uzskatīta par kādreizējā Japānas militārisma simbolu un šīs svētnīcas apmeklējumi tiek asi kritizēti.

Akihito nekad nav apmeklējis Jasukuni svētnīcu. Japānas konservatīvie parlamenta deputāti regulāri apmeklē Jasukuni pavasara un rudens svētkos, kā arī Japānas sakāves Otrajā pasaules karā gadskārtās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!