Glābēji pirmdien cenšas satīrīt simtiem tonnu cianīda, kas izplūdis pēc eksplozijām, kas pagājušajā nedēļā notika noliktavā Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētā Tjaņdziņā un kurās bojāgājušo skaits ir sasniedzis 114 cilvēkus.

70 cilvēki joprojām ir bezvēsts pazuduši.

12.augustā notikušajās eksplozijās bīstamo preču noliktavā Tjaņdziņas ostā izpostītas plašas teritorijas un ir pieaugušas bažas par toksiskā piesārņojuma noplūdi.

Noliktavas operatorkompānija uzglabāja simtiem tonnu cianīda, kas, kā tiek vēstīts, gandrīz 30 reižu pārsniedza pieļaujamo apmēru. Amatpersonas gan uzstāja, ka gaisa un ūdens kvalitāte pilsētā ir droša, bet iedzīvotāji un bojāgājušo tuvinieki ir pauduši skepsi.

"Ap 700 tonnu" nātrija cianīda tika uzglabātas noliktavā, kurā notika eksplozijas, preses konferencē informēja Tjaņdziņas vicemērs He Šušens. Vietējie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka noliktavā bija atļauts uzglabāt vien 24 tonnas šīs vielas.

Attīrīšanas darbus apgrūtina tas, ka apkaimē ir 16,5 tūkstoši tukšu konteineru, kā arī pieaug bažas par gaidāmā lietus ietekmi uz attīrīšanas darbiem, klāstīja vicemērs.

Amatpersonas svētdien paziņoja, ka sprādzienu vietā ņemtā ūdens paraugā cianīda koncentrācija 27,4 reizes pārsniedz pieņemto standartu, lai gan precīzi skaitļi netiek atklāti. Ārpus norobežotās teritorijas piesārņojums nav atklāts.

Saistībā ar notikušo plašu kritiku izpelnījušās varas iestādes par nespēju kontrolēt drošības standartu ievērošanu noliktavā un tās apkaimē.

Sprādzieni notika trešdien uzņēmuma "Ruihai Logistics" noliktavā, kurā atrodas bīstamas un ķīmiskas preces, rūpniecības zonā ostas rajonā.

Pirmā sprādziena stiprums bija ekvivalents trim tonnām trotila, bet tam sekoja otrs, kura stiprums bija ekvivalents 21 tonnai trotila, informēja Ķīnas Zemestrīču tīklu centrs. Šie sprādzieni pēc tam izraisīja citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!