Sunnītu grupējuma "Islāma valsts" džihādisti Palmīrā, Sīrijas vidienē, nocirtuši galvu arheologam Haledam Asaadam un viņa līķi pakāruši pie kolonnas senpilsētas galvenajā laukumā, otrdien paziņoja Sīrijas Senlietu un muzeju ģenerāldirektorāta vadītājs Maamuns Abdulkarims.

"Islāma valsts" otrdien noslepkavojusi 82 gadus veco Asaadu, kurš 50 gadus vadījis Palmīras senatnes pieminekļu pētniecības darbu, Abdulkarimam paziņoja Asaada ģimene.

Ultraradikālie sunnītu kaujinieki vairāk nekā mēnesi turējuši viņu apcietinājumā un pratinājuši, sacīja Abdulkarims.

"Iedomājieties, galva var tikt nocirsta tādam zinātniekam, kurš devis tik lielu ieguldījumu šai vietai un vēsturei, un viņa līķis joprojām karājās pie vienas no senajām kolonnām Palmīras laukuma centrā," sacīja amatpersona.

"Tas, ka šie noziedznieki joprojām atrodas pilsētā, ir lāsts un slikta zīme [Palmīrai], katrai kolonnai un katram arheoloģijas priekšmetam tajā."

Asaads par Palmīru publicējis darbus vairākos starptautiskos žurnālos. Pēdējo desmitgažu laikā viņš strādājis kopā ar ASV, Francijas, Vācijas un Šveices arheologiem.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un tādas ekstrēmistu organizācijas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

"Islāma valsts" Sīrijā un Irākā sagrābtajās teritorijās cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Islāma valsts" Palmīru ieņēma maijā, tomēr līdz šim nav parādījusies informācija, ka džihādisti būtu nodarījuši postījumus Palmīras senās Romas laiku arhitektūras pieminekļiem. Šādas bažas bija radušās, jo "Islāma valsts" Irākā iznīcinājusi vairākus senās Mezopotāmijas pieminekļus, ko atbilstoši savai puritāniskajai islāma interpretācijai džihādisti uzskata par elkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!