Foto: AP/Scanpix

Azerbaidžānas tiesa trešdien par karošanu Sīrijā piespriedusi trim vīriešiem 12 līdz 14 gadu cietumsodu, ziņu aģentūrai AFP pastāstījis informēts avots.

Par piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs 14 gadi ieslodzījumā būs jāpavada Bahtijaram Šahbazi un Sadigam Mamedzadem, bet Šahbazi dēlam Bahruzam piespriests 12 gadu ieslodzījums.

Visi trīs notiesātie janvārī aizdomās par karošanu Sīrijā tika aizturēti līdz ar vēl septiņiem citiem cilvēkiem. Pagājušajā mēnesī Azerbaidžānā par cīnīšanos džihādistu grupējuma "Islāma valsts" (IV) pusē cietumsodus saņēma desmit cilvēki.

2014.gada septembrī Azerbaidžānas drošības ministrija paziņoja, ka arestējusi 26 vīriešus par "nelegālu bruņoto vienību veidošanu un apgādāšanu ar ieročiem Pakistānā, Sīrijā un Irākā" un dažus no viņiem - arī par cīnīšanos grupējuma rindās.

Kā tobrīd paziņoja Azerbaidžānas Drošības ministrija, daļa šo cilvēku vispirms Pakistānā pievienojušies grupējumiem, kas saistīti ar kustību "Taliban", un tālāk devušies uz Sīriju, kamēr citi ieradušies Sīrijā caur Turciju.

Azerbaidžānas mediji ziņojuši par daudziem gadījumiem, ka valsts pilsoņi cīnās Sīrijā, tostarp grupējumā "Jaish al-Muhajireen wal Ansar" ("Emigrantu un atbalstītāju armija), kas apvieno lielākoties islāmistus no bijušās Padomju Savienības.

Kā liecina šogad publiskots ANO ziņojums, bruņotos konfliktos visā pasaulē iesaistīti 25 000 ārvalstu kaujinieki no vairāk nekā simts valstīm. Vislielākais skaits šo karotāju cīnās Sīrijā un Irākā, aizvien vairāk viņu kļūst arī Lībijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!