Foto: Reuters/Scanpix

Neskatoties uz lejupslīdošajiem popularitātes reitingiem, Japānas premjerministrs Sindzo Abe otrdien pārvēlēts valdošās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) vadītāja amatā.

Partijas vadītāja vēlēšanās, kas notiek reizi trīs gados, Abem konkurentu nebija. Pēc balsojuma 60 gadus vecais premjerministrs solīja turpināt darbu pie ekonomiskās situācijas uzlabošanas, norādot, ka līdz šim paveikta tikai puse no tā.

Tomēr neilgi pirms tam valsts statistikas birojs paziņoja, ka Japānas ekonomika šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējiem trīs mēnešiem, samazinājusies par 0,3%.

"Gan nodarbinātība, gan ienākumi pieaug. Atlikušais uzdevums ir panākt šī (..) cikla turpināšanos, lai cilvēki jūt, ka atlabšana ir ceļā un izeja no deflācijas virza nākotnes ekonomisko izaugsmi," pirms balsojuma par LDP vadītāja amatu sacīja Abe.

Ja Abe noturēsies pie varas līdz 2018.gada septembrim, viņš kļūs par ilgāk pie varas esošo Japānas premjerministru kopš Eisaku Sato, kurš vadīja valsti no 1967.gada līdz 1974.gadam.

Abe 2006.gadā premjera krēslā pavadīja tikai gadu un pēc tam atkāpās veselības problēmu un partijas iekšējo skandālu dēļ. Pēc viņa premjera krēslā īsu laiku pavadīja vairāki politiķi, līdz 2012.gadā Abe tika no jauna ievēlēts premjera amatā.

Pagājušā gada beigās Abe tika pārvēlēts amatā uz trešo pilnvaru termiņu. Nākamgad Japānā gaidāmas parlamenta augšpalātas vēlēšanas, bet Abe var izlemt izsludināt arī parlamenta apakšpalātas vēlēšanas pirms sava pilnvaru termiņa beigām.

Tomēr Abes popularitāte pēdējā laikā ir mazinājusies, daudziem japāņiem kritizējot premjera virzītos likumprojektus par armijas tiesību paplašināšanu. Protestos pret šiem likumprojektiem ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, un grupa studentu Tokijā pieteikusi badastreiku.

Likumprojekti paredz dramatiskas izmaiņas aizsardzības politikā, atceļot ģeogrāfiskos ierobežojumus armijas darbībai un atļaujot tai saskaņā ar zināmiem nosacījumiem aizstāvēt savus sabiedrotos.

Kritiķi uzskata, ka izmaiņas ir pretrunā ar valsts konstitūciju, kas aizliedz Japānai "draudēt vai izmantot savus militāros spēkus starptautisku konfliktu risināšanā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!