Foto: Reuters/Scanpix

ASV valdībā arvien vairāk nostiprinās pārliecība, ka grupējuma "Islāma valsts" džihādisti Irākā un Sīrijā izgatavo un pielieto primitīvus ķīmiskos ieročus, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz kādu ASV amatpersonu.

ASV izdevies identificēt vismaz četrus gadījumus Sīrijā un Irākā, kad IS izmantojusi sinepju gāzes aģentus. Ķimikālijas tiekot izmantotas pulverveidā.

Domājams, ka grupējumam ir nodaļa, kas nodarbojas ar šo ieroču radīšanu.

Sinepju gāzes aģents, iespējams, pulverveidā iepildīts tādās tradicionālajās sprāgstvielās kā mīnmetēja šāviņos, skaidro amatpersona.

"Mēs redzējām tos pielietojam vismaz četros atsevišķos gadījumos abās robežas pusēs – Sīrijā un Irākā," norāda avots. Šiem šāviņiem eksplodējot, sinepju gāzes aģents izplatās pa apkārtni putekļu veidā.

Informācija, kā iegūt sinepju gāzes aģentu, ir plaši pieejama un process nav sarežģīts, skaidro avots. Viņš kā maz ticamu norāda versiju, ka kaujinieki ķīmisko vielu varētu būt ieguvuši no Sīrijas valdības krājumiem, pirms tie saskaņā ar ANO apstiprinātu starptautisko plānu tika nodoti iznīcināšanai.

Sīrijas konfliktā bojā ir gājuši vismaz 240 000 cilvēku. Nemieri sākās 2011. gadā ar pret valdību vērstiem protestiem, taču pēc režīma vēršanās pret demonstrantiem pārauga pilsoņu karā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Uzziņa: sinepju gāze
Sinepju gāze ir bezkrāsaina šķidra un gāzveida viela, kas ož pēc puvušiem sīpoliem, ķiplokiem vai sinepēm, dažkārt arī vispār bez izteiktas smaržas. Istabas temperatūrā sinepju gāze parasti ir šķidrā agregātstāvoklī, bet biežāk to izmanto gāzes veidā.


Sinepju gāze ir kodīga viela, kas dedzina acis un ādu, bet ieelpošanas gadījumā arī muti, plaušas un rīkli. Tā parasti nav letāla, bet var izraisīt vēzi un nopietni sakropļot cilvēku. Lai gan sinepju gāze nav tik nāvējoša kā zarīns, tai nav pretindes, tāpēc vienīgā ārstniecības iespēja ir to pilnībā dabūt nost no ķermeņa.


Sinepju gāzes iedarbība nav tūlītēja, cietušais var sākt sajust simptomus divas līdz 24 stundas pēc saskares ar vielu. Inde iedarbojas nokļūstot kontaktā ar ādu un to ieelpojot.


Saindēšanās simptomi ir acu gļotādas iekaisums, ādas apdegumi, kakla sāpes un uzņēmība pret infekcijām, un plaušu karsoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!