Pašnāvnieka spridzinātāja sarīkotā sprādzienā kādā Jemenas galvaspilsētas Sanas mošejā nogalināti vismaz 12 cilvēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sprādziens al Balili mošejā, kas atrodas netālu no policijas akadēmijas, noticis lūgšanu laikā. Pagaidām neviens atbildību par uzbrukumu nav uzņēmies.

Terorakts noticis divas dienas pēc tam, kad Jemenas dienvidu pilsētā Adenā atgriezies uz Saūda Arābiju aizbēgušais prezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi.

Viņš valsti pameta martā, kad panākumus cīņā pret valdības spēkiem guva hutiešu nemiernieki, cīņā pret kuriem pēc tam iesaistījās Saūda Arābijas vadīta koalīcija.

Koalīcijai un Hadi lojālajiem spēkiem ir izdevies atspiest hutiešus – šiītu nemierniekus no valsts ziemeļiem – no atsevišķām teritorijām, tai skaitā Adenas.

Tikmēr galvaspilsēta Sana joprojām ir nemiernieku rokās.

Kas un ar ko karo Jemenā?
  • "Houthi" (huti, hutieši): Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. Pagājušajā gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpināja paplašināt savu kontroli.
  • Ali Abdullahs Salehs: 2011. gada Arābu pavasara laikā gāztais prezidents. Viņam uzticību saglabājušās armijas daļas karo hutiešu pusē.
  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem no sava bastiona valsts dienvidos, bet martā aizbēga uz Saūda Arābiju.
  • Saūda Arābijas vadītā koalīcija: ASV atbalstīta koalīcija, kurā ir 10 (galvenokārt sunnītu musulmaņu) valstis. Aizsargā "leģitīmo Hadi valdību".
  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan hutiešu kaujiniekiem.
  • "Islāma valsts" (IS): Grupējuma IS sabiedrotie Jemenā parādījušies nesen. Cenšas aizēnot AQAP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!