Irāna ceturtdien pārmeta Saūda Arābijai rupju drošības noteikumu pārkāpšanu, pieļaujot 717 svētceļnieku nāvi reliģiska rituāla laikā Minas pilsētā netālu no Mekas.

Traģēdijā dzīvību zaudēja arī 90 Irānas pilsoņi.

Teherāna paziņoja, ka Saūda Arābija ir atbildīga par šo traģēdiju un izsaukusi Saūda Arābijas vēstnieku uz Ārlietu ministriju.

Jau vēstīts, ka traģiskā drūzmēšanās notika vietā, kur saplūst divi ceļi, kas ved uz Džamaratu - vairākstāvu struktūru, kur svētceļnieki met akmeņus, šādi simboliskā veidā ar akmeņiem nomētājot velnu.

Hadžā - ikgadējā piecu dienu svētceļojumā uz Meku -, kas sākās otrdien, teju divi miljoni svētceļnieku piedalījās simboliskajā velna nomētāšanā ar akmeņiem.

Irānas hadža organizācijas vadītājs Saids Ohadi sacīja, ka nezināmu iemeslu dēļ divas ejas šajā vietā bijušas slēgtas, atstājot brīvas tikai trīs, un tādēļ, visticamāk, sākusies drūzmēšanās.

"Tas izraisīja šo traģisko incidentu," valsts televīzijā paziņoja Ohadi.

Saūda Arābijas varasiestāžu sniegtā informācija liecina, ka drūzmā dzīvību zaudēja 717 svētceļnieki un 863 cilvēki guvuši savainojumus. Varasiestādes šobrīd nav sniegušas informāciju par to, kādu valstu pilsoņi gājuši bojā.

Irānas hadža organizācija paziņojusi, ka dzīvību zaudējuši 90 Irānas pilsoņi un 60 ievainoti.

"Šīs dienas incidents parāda sliktu vadību un nopietnas attieksmes trūkumu pret svētceļnieku drošību. Cita izskaidrojuma nav. Saūda Arābijas amatpersonas būtu jāsauc pie atbildības," paziņoja Ohadi.

"Mēs nekādā veidā nedrīkstam būt vienaldzīgi pret šo Saūda Arābijas bezatbildīgo izturēšanos. Tas tiks risināts caur diplomātiskajiem kanāliem," viņš piebilda.

Traģēdijas vietā Irāna ir izveidojusi savu centru irāņu svētceļnieku atbalstam.

Saūda Arābijas veselības ministrs vainoja notikušajā nedisciplinētus svētceļniekus, sakot, ka no šīs traģēdijas bijis iespējams izvairīties, ja vien svētceļnieki būtu sekojuši instrukcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!