Foto: Reuters/Scanpix

Prokrieviskie separātisti sestdien paziņoja, ka ir sākuši tanku atvilkšanu no buferzonas starp karojošajām pusēm Ukrainas austrumos pēc tam, kad dienu iepriekš notika miera sarunas Parīzē.

"Luhanskas tautas republikas tautas armija ir sākusi tanku atvilkšanu no saskaršanās līnijas atbilstoši Minskas līgumam," vēstīja prokrievisko separātistu pašpasludinātās republikas oficiālā ziņu aģentūra.

Karojošās puses šonedēļ vienojās no buferzonas starp to spēkiem izvest tankus, kā arī vieglo bruņojumu. Tā atvilkšana sākas sestdien.

Vienošanās izpildei būs nepieciešams vairāk nekā 40 dienu. 15 kilometru attālumā no frontes līnijas tiks atvilkti katras puses mīnmetēji un raķetes, kuru kalibrs nepārsniedz 100 milimetrus.

Atvilkšanas zona atbilst Rietumu atbalstītās pamiera vienošanās noteikumiem, kas tika parakstīti februārī Minskā.

Piektdien Ukrainas prezidents Petro Porošenko Parīzē tikās ar Krievijas, Francijas un Vācijas līderiem jaunākajā sarunu kārtā ar mērķi izbeigt konfliktu Ukrainas austrumos, kas turpinās kopš 2014.gada marta un kurā gājuši bojā vairāk nekā 8000 cilvēku.

"Visi tehniskie jautājumi, tostarp koordinācija ar Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju, ir atrisināti," Porošenko piektdien teica žurnālistiem, apliecinot, ka bruņojuma atvilkšana sāksies sestdien.

Miers ir šķietami vistuvāk gandrīz pusotru gadu ilgušajā konfliktā, kas ir līdz zemākajam punktam kopš Aukstā kara saasinājis attiecības starp Krieviju un Rietumiem. 1.septembrī izsludināto pamieru lielā mērā ievēro gan prokrieviskie separātisti, gan Ukrainas valdības spēki.

Ukraina un Rietumvalstis apsūdz Krieviju par slēptu separātistu atbalstīšanu ar karavīriem un bruņojumu, bet Krievija tādus apgalvojumus noliedz.

Pēdējo dienu laikā Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir novirzījis Rietumu uzmanību no Ukrainas konflikta, pastiprinot Krievijas militāro klātbūtni Sīrijā un veicot gaisa triecienus pret džihādistu grupējuma "Islāma valsts" mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!