Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien, 14. oktobrī, Ukrainā pirmo reizi tiek atzīmēti jauni svētki – Ukrainas aizstāvju diena, vēsta aģentūra UNIAN.

"14. oktobris – svētki visiem, kas mīl Ukrainu. Svētki tiem, kas ar ķermeni, sirdi un dvēseli ir sajutuši savu atbildību un līdzdalību Ukrainas aizsardzībā. Ar mums ir Dievs un patiesība. Slava Ukrainai!" savā "Facebook" lapā ierakstīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

З Днем захисника України!#ДеньЗахисникаУкраїни #СилаНескоренихPosted by Петро Порошенко on otrdiena, 2015. gada 13. oktobris

Ar prezidenta rīkojumu 14. oktobris turpmāk ir pasludināts par valsts svētkiem un brīvdienu.

Ukrainas aizstāvju dienai ir jāaizvieto Krievijā un atsevišķās citās bijušajās PSRS valstīs svinēto Tēvijas aizstāvju dienu, ko atzīmē 23. februārī.

Par godu jaunajiem svētkiem Ukrainas Banka ir izlaidusi īpašas šai dienai veltītas piecu grivnu nomināla monētas. Savukārt svētku priekšvakarā Porošenko piešķīra valsts apbalvojumus 15 armijas komandieriem, kuri piedalījušies operācijās valsts austrumos.

Vēstīts, ka Ukraina pēdējo nepilnu divu gadu laikā ir piedzīvojusi dramatiskus notikumus. 2014. gada sākumā plašos tautas protestos tika gāzts prokremliskais prezidents Viktors Janukovičs.

Tam sekoja Krievijas spēku realizētā Krimas pussalas okupācija un aneksija, kā arī asiņainais karš Ukrainas austrumos, kur Kremļa atbalstītas un apbruņotas grupas sagrāba teritorijas.

Pēdējo nedēļu laikā frontē valsts austrumos ir iestājies relatīvs miers, pusēm sākot ievērot jau agrāk panākto pamieru.

Konflikta laikā gājuši bojā vairāk nekā 8000 cilvēku, liecina ANO dati. Ukrainas amatpersonas ir ziņojušas par gandrīz 2000 kritušiem saviem karavīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!