Foto: AFP/Scanpix
Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu svētdien pēc sarunām ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli uzteica Eiropas Savienību (ES) par "labāku pieeju" migrantu krīzes radītā sloga sadalīšanai.

"Ja runājam par sloga sadali, diemžēl starptautiskā sabiedrība atstāja Turciju vienu. Mēs esam ļoti priecīgi, ka tagad ir labāka pieeja. Tas, ka sadales jautājums virzās uz priekšu, ir ļoti svarīgi," teica Davutolu.

ES un Turcija pašlaik mēģina vienoties par plānu, kā Turcijas varas iestādes varētu iegrožot migrantu plūsmu apmaiņā pret lielāku finansiālu palīdzību Turcijai.

"Esmu pārliecināts, ka šajos mērķos varam sasniegt labus rezultātus," sacīja Turcijas premjers un uzteica Merkeli par to, ka viņa "nav pievērusi acis" uz bēgļu krīzi.

"Daudzi citi teica, ka bēgļi ir jāsūta prom [no ES]. Viņa izrādīja humānu pozīciju," viņš piebilda.

Merkele no savas puses sacīja, ka pie "migrācijas spiediena", kura rezultātā Eiropa piedzīvoja milzu migrantu pieplūdumu, ir novedis tas, ka Turcija ir izpildījusi milzīgu uzdevumu gādāt par vairāk nekā diviem miljoniem bēgļu no Sīrijas ar salīdzinoši nelielu finansējumu.

"Līdz šim Turcijai bija neliela starptautiskā palīdzība salīdzinājumā ar tās sniegto ieguldījumu," Stambulā teica Vācijas kanclere.

Viņa norādīja, ka nevienas puses interesēs nav nelegālās migrācijas ES pieaugums.

'Tas nevar būt mērķis. Mēs kā Eiropas Savienība spēcīgi iesaistīsimies finansiāli. Vācija tajā piedalīsies," solīja Merkele.

Davutolu arī brīdināja, ka jaunas kaujas ap Alepo pilsētu Sīrijas ziemeļos rada draudus par "būtiskiem jauniem migrācijas viļņiem".

Viņš teica, ka "daži Irānas kaujinieku grupējumi" un Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hezbollah" rada spiedienu Alepo, novedot pie plašākām kaujām laikā, kad Krievija veic gaisa triecienus Sīrija, pret kuriem Turcija asi iebilst.

"Mēs vēlētos brīdināt par Alepo," sacīja Turcijas premjers. "Tas būtiski palielina bažas. Mums ir jāgādā, la nav nekādu jaunu migrācijas viļņu" no Sīrijas, viņš uzsvēra.

Merkele atbalsoja Turcijas premjera teikto, sakot, ka "ir svarīgi, ka nav jauna bēgļu viļņa no Alepo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!