Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnas Komunistu partija aizliegusi saviem biedriem lietot uzturā "ekstravagantus ēdienus un dzērienus", iesaistīties "nepieklājīgās seksuālās attiecībās" un spēlēt golfu, ceturtdien ziņo valsts mediji.

Aģentūra "Siņhua" vēsta, ka partijas politbirojs šomēnes pieņēmis jaunus noteikumus, lai iztīrītu partijas rindas un stiprinātu disciplīnu.

Partijas biedriem jau bija aizliegts "turēt mīļākos un pārkāpt laulību", bet "jaunais morāles ētikas kodekss" ir vēl stingrāks.

Tajā pirmo reizi kā disciplīnas pārkāpums minēta arī pārēšanās un pārmērīga dzērienu lietošana.

Aizliegts arī veidot kliķes partijas iekšienē un nepotisms.

Kopš stāšanās pie partijas vadības grožiem 2012. gadā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins pieturējies pie taupības kursa un ķēries pie korupcijas apkarošanas.

Tikmēr kritiķi uzskata, ka šī kampaņa pielīdzināma politiskajai tīrīšanai, un pārmet prezidentam vēršanos pret oponentiem.

Kāds sods paredzēts par "jaunā morāles ētikas kodeksa" pārkāpšanu, mediji neziņo, bet partijai ir pašai sava iekšējā disciplinārā sistēma, kas darbojas bez tiesu pārraudzības.

Komunistu partijai izsenis bijušas sarežģītas attiecības ar golfu, kuru iecīnījušas daudzas amatpersonas, bet Ķīnā tas neglābjami asociējas ar Rietumiem un pārticību.

Centrālās varasiestādes 2004. gadā visā valstī aizliedza jaunus golfa kursus, bet sporta veids savu popularitāti nezaudēja, vietējām amatpersonām atrodot iespējas atbalstīt šo biznesu.

"Siņhua" vēsta, ka golfa kursu skaits Ķīnā pieaudzis no nepilniem 200 aizlieguma laikā līdz vairāk nekā 600 šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!