Uz Meksikas Klusā okeāna krastu virzās potenciāli katastrofāls orkāns "Patrīsija" ("Patricia"), paziņoja amatpersonas, aicinot varas iestādes evakuēt iedzīvotājus un slēgt ostas, bet tūristus - atcelt ceļojumus.

"Patrīsija" ir kļuvis par piektās kategorijas orkānu pēc Sefaira-Simpsona skalas, un tā vēju maksimālais stiprums ir 72 metri sekundē, informēja ASV Nacionālais orkānu centrs.

Ir gaidāms, ka orkāna centrs sasniegs krastu piektdienas pēcpusdienā vai vakarā. Saskaņā ar prognozēm tas notiks Meksikas rietumu štatā Halisko pie Kolimas štata robežas.

Šajā rajonā atrodas Kolimas štata ostas pilsēta Mansaniljo un Halisko štata tūrisma pilsēta Puertovaljarta, kas var piedzīvot tiešu orkāna triecienu.

"Lai gan ir gaidāms, ka piektdien "Patrīsija" nedaudz pavājināsies, tas tomēr vēl aizvien būs ļoti bīstams orkāns sauszemes sasniegšanas laikā," brīdināja ASV Nacionālais orkānu centrs, raksturojot to kā "potenciāli katastrofālu" vētru.

Gatavojoties orkānam, tika slēgtas skolas Halisko, Kolimas un Gerrero štatos. Divos dambjos Halisko un Mičoakanas štatos tika pazemināts ūdens līmenis, lai novērstu plūdus.

Vairākas ostas Halisko, Najaritas, Mičoakanas, Gerrero un Oahakas štatos tika slēgtas nelieliem kuģiem, bet Akapulko osta Gerrero štatā tika slēgta lielākiem kuģiem.

Ir gaidāms, ka "Patrīsija" izraisīs nokrišņu koncentrāciju Halisko, Kolimas, Mičoakanas un Gerrero štatos, kur var izcelties plūdi un zemes nogruvumi.

Meksikas amatpersonas paziņoja, ka ir sagatavotas 1800 patvertnes 259 tūkstošu evakuējamo cilvēku uzņemšanai.

Halisko, Mičoakanā, Kolimā un Najaritā tuvākajās divās diennaktīs var nolīt 40% gada nokrišņu normas.

Orkānu sezonā, kas ilgst līdz 30.novembrim, Meksiku apdraud tropiskas vētras gan no Atlantijas, gan no Klusā okeāna puses. 2013.gadā abus Meksikas krastus gandrīz vienlaikus piemeklēja vētras "Ingrīda" un "Manuels", prasot 157 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!