Foto: DELFI
Tokmaka ir Ukrainas mērogam neliela pilsētiņa Zaporožjes apgabalā valsts dienvidos, kurā, tāpat kā pārējā teritorijā, ar saspringumu tiek gaidītas svētdien ieplānotās pašvaldību vēlēšanas.

Lai nokļūtu pilsētiņā, kura ir mājvieta aptuveni 30 000 cilvēku, braucot pa šoseju no apgabala galvaspilsētas Zaporožjes, jāšķērso apsargātu ceļa blokposteni. Pēc nepilniem 200 kilometriem ceļš aizved vai nu uz okupēto Krimas pussalu, vai prokremlisko kaujinieku kontrolētajām teritorijām.

Karadarbība Ukrainā lielā mērā ir pierimusi un kontrolpunktā neredz ne bruņutehniku, ne smagos ieročus – vien četrus bruņotus karavīrus. Tāpat šoseju vairs nenoslogo militārās tehnikas kolonnas, kas vēl nesen bijusi ierasta lieta.

Padomju laikā pilsētas galvenā saimniecības nozare bija rūpniecība, te ražoti lidmašīnu dzinēji. Pēc Ukrainas neatkarības atgūšanas rūpniecība lielākoties panīkusi.

Ļeņins, tanks un plakāti

Sestdienas vakarā pilsētiņa ar tjurku izcelsmes nosaukumu, kuras apkārtnes laukos klimats atļauj audzēt vīnogas, izskatās tumša. Ielas ir reti apgaismotas, neredz daudz krāšņu izkārtņu. Uz galvenās ielas pilsētas centrā vaļā daži bāriņi, diennakts veikals un restorāns. Vēl nenovāktais Ļeņina piemineklis un uz postamenta uzstādītais Otrā pasaules kara tanks nav izgaismoti.

Pretstatā ziņām, ka Ukrainā novēroti masveida aģitācijas pārkāpumi tā sauktajā "klusajā dienā", kad vairs nedrīkst būt nekāda veida politiskās reklāmas un kampaņas, Tokmakas ielās uzkrītošus politiskus plakātus masveidā neredz.

Tiesa, novērojami mēģinājumi likumu formāli izpildīt un reizē apiet. Pie bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko partijas "Batkivščina" ("Tēvzme") vietējā vēlēšanu štāba izliktajam lielformāta plakātam noplēsts tikai partijas nosaukums, taču sauklis "Tokmaka ir mūsu" un sirdsveida logo joprojām ir redzami.

Foto: DELFI

Tikmēr uz ielas sadalošās joslas rotājas plakāti ar uzrakstu "Tokmaka – miera pilsēta". Lai gan plakāta augšdaļa un apakša ir aizsegtas, krāsu salikums un puķu fotogrāfija fonā liek domāt, ka tie pieder Opozīcijas blokam, kura pārstāvji, starp citu, pašlaik ir pie varas pilsētā.

Foto: DELFI

"Delfi" satiktie Ukrainas Agrārās partijas un Oļega Ļaško Radikālās partijas pārstāvji par "klusuma dienas" pārkāpumiem gan nesūdzas un apliecina, ka ir noņēmuši paši savus plakātus. Tāpat viņi stāsta, ka to pašu dara arī citi konkurenti.

Tikmēr Opozīcijas bloka aktīvisti izrāda neapmierinātību par daļēji noplēsto "Batkivščina" plakātu, bet uz norādi par "Tokmaka – miera pilsēta" stendiem uzsver, ka tur nevienas partijas nosaukums nav redzams.

Vēlēšanu gaidās

Dažas minūtes pāri sešiem Tokmakas galvenā vēlēšanu komisija sev iedalītajās telpās vairs nav atrodama. Pie ēkas durvīm stāv sargs un ir izkārta informācija, ka sūdzību gadījumā var zvanīt uz norādītajiem telefona numuriem.

Foto: DELFI

Acumirklī, lai apvaicātos par "Delfi" vizītes iemeslu, piesteidzas klāt milicis (policija, kurai kā pilnīgi jaunai struktūrai jānomaina vecā milicija līdz Tokmakai vēl nav atnākusi). Likumsargs paskaidro, ka komisija jau ir prom un vēlēšanu biļeteni jau aizvesti uz iecirkņiem. Pilsētā viss esot mierīgi un par nekādiem pārkāpumiem viņš nav dzirdējis.

Tumši logi un slēgtas durvis ir arī vairumā "Delfi" apbraukāto partiju vēlēšanu štābos. Ukrainas prezidenta Petro Porošenko "Porošenko bloks solidaritāte" birojs ir iekārtots daudzdzīvokļu ēkas pirmajā stāvā, "Batkivščina" kādā divstāvu ēkā, vairāku mazāku partiju vēlēšanu komisiju pārstāvji iekārtojušies vietējās centra viesnīcas "Vesna" (reizē arī biroju ēka un pakalpojumu centrs) numuriņos.

Foto: DELFI

Te "Delfi" satiek trīs Ukrainas Agrārās partijas pārstāvjus, kuri nelielajā istabiņā sēž pie klāta galda un kāda stiprāka dzēriena glāzītēm. Pēc skaļiem viesmīlības apliecinājumiem "baltiešu draugam" aktīvisti ir gatavi sarunai.

Štāba vadītāja Irina Vana sūdzas, ka atsūtītie rajona vēlēšanu protokoli nodrukāti bez partiju nosaukumiem, kas nozīmē, ka vēlēšanu komisijas sekretārei tie būs jāaizpilda ar roku, savukārt tas palielina risku, ka protokolus var atzīt par nederīgiem, ja kāds no nosaukumiem tiks uzrakstīts nepareizi.

Pašvaldību vēlēšanās Ukrainā katrs balsotājs saņems trīs biļetenus, jo vienlaicīgi tiek ievēlēta apgabala padome, pilsētu mēri un vietējās padomes. Tokmakas gadījumā jāvēl par Zaporožjes apgabala padomes sastāvu, Tokmakas mēru un Tokmakas rajona deputātiem.

Agrārās partijas pārstāve arī pauž neapmierinātību par to, ka rajona vēlēšanu komisijas štābs iepriekšējā dienā no ēkas, kur atrodas Tokmakas vēlēšanu komisija, pārcelts uz ''šķūni" – nelielu viena stāva ēku. Tajā neesot vietas, lai uzņemtu 37 komisijas no rajona ciemiem, kas pēc balsu skaitīšanas naktī būšot spiestas gaidīt rindā ārā uz ielas. Tāpat būvē neesot tualetes.

Foto: DELFI

Viesnīcas "Vesna" biroju stāvā vēlēšanu štābu iekārtojusi arī Oļega Ļaško Radikālā partija. Te divi aptuveni 20 gadus veci vīrieši sēž pie datora, fonā izkārts Ukrainas karogs. Puisis melnā sporta kostīmā izpēta uzrādīto starptautiskā vēlēšanu novērotāja apliecību un abi ir gatavi atbildēt uz jautājumiem.

Puiši apliecina, ka līdz šim pārkāpumi nav novēroti. Šajā brīdī no datora sāk skanēt šāviena trokšņi – izrādās, laiks tiek īsināts pie kādas "pirmās personas šāvēja" spēles.

Kad spēle atkal ir nopauzēta, radikāļu aktīvists un deputāta amata kandidāts Sergejs Iļčinko pastāsta, ka katru gadu ir saņemti brīdinājumi par iespējamu krāpšanos. Pašai partijai iepriekšējās vēlēšanās un arī tagad būšot mobilā grupa, kas braukā pa iecirkņiem, lai novērotu vai nenotiek krāpšanās. Tāpat darot arī citu partiju pārstāvji.

"Klusuma diena"

Dienu pirms pašvaldību vēlēšanām Ukrainā ir sākusies "klusuma diena" – ir stājies spēkā jebkāda veida politiskās reklāmas aizliegums. Aģitācijas plakātiem, stendiem un paziņojumiem no pilsētām un ciemiem bija jābūt novāktiem līdz piektdienas pusnaktij.

Tāpat aizliegta politiskā reklāma medijos, kā arī jebkura cita veida aģitācijas materiālu izplatīšana.

Nav atļauts rīkot masu mītiņus un sapulces, demonstrācijas un gājienus partiju vai kandidātu interesēs. Aizliegums attiecas arī uz sporta pasākumiem, koncertiem, uzvedumiem un filmu demonstrēšanu aģitācijas nolūkos.

Tomēr Ukrainas Vēlētāju komitejas novērotāji virknē reģionu fiksējuši masveida aģitācijas aizlieguma noteikumu pārkāpumus, ziņo aģentūra UNIAN.

Daudzos reģionos izveidoti plakāti ar aģitācijas pazīmēm. Šie materiāli veidoti vietējo partiju vai kandidātu izmantotajā stilistikā, vai izmantojot viņu priekšvēlēšanu lozungus, teikts organizācijas paziņojumā.

Pārkāpumi fiksēti arī Kijevā, Odesā un Hersonā.

Vēstīts, ka 25. oktobrī Ukrainā notiek pašvaldību vēlēšanas, kurām teorētiski būtu jāpabeidz varas maiņa, kas aizsākās 2014. gadā ar prezidenta Viktora Janukoviča gāšanu.

Pagājušā gada maija Ukrainā tika ievēlēts jauns prezidents Petro Porošenko, bet oktobrī notika parlamenta vēlēšanas, kuru rezultātā tika izveidota prorietumnieciska valdība.

Taču vietējā varasiestādes pilsētās un reģionos, izņemot galvaspilsētu Kijevu, palika iepriekšējās.

Šīs pašvaldību vēlēšanas izceļas ar lielu konkurenci – uz 168 450 pilsētu mēru, ciemu vadītāju un apgabalu deputātu vietām pretendē vairāk nekā 350 000 kandidātu no 132 partijām.

Pavisam balsošanā ir jāievēl 22 apgabalu padomes, 213 rajona nozīmes pilsētu padomes, 462 rajonu padomes, 83 rajonu padomes pilsētās, 567 ciemu padomes, kā arī 9127 lauku padomes. Tāpat jāievēl arī pašvaldību vadītāji apgabalu centros un pilsētās.

Novērotāji paredz, ka balsošana varētu izcelties ar nepieredzēti plašu krāpniecību, politiskajiem spēkiem mēģinot ietekmēt vēlēšanu iznākumu – atspoguļojot Ukrainas politisko sistēmu, kāda tā bijusi pēdējos 20 gadus.
Tāpat sagaidāms, ka rezultāti var būt krasi atšķirīgi dažādos reģionos, turklāt neatspoguļot varas sadalījumu starp partijām parlamentā.

Parlamenta vēlēšanās plašs atbalsts bija premjera Arsēnija Jaceņuka Tautas frontei, taču pirms pašvaldību vēlēšanām, kā liecina aptaujas, tai bija tikai aptuveni viena procenta vēlētāju atbalsts.

Priekšvēlēšanu kampaņā galvenais uzsvars tika likts uz sociāli ekonomiskajām tēmām un orientāciju Eiropas virzienā, kamēr Ukrainas austrumu bruņotā konflikta tēma nav plaši pārstāvēta, liecina Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ziņojums.

Vēlēšanas notiek visā Ukrainā, izņemot okupētajā Krimā un valsts austrumu reģionos, kurus kontrolē prokremliskie kaujinieki.

Pašpasludinātās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" bija ap šo pašu laiku ieplānojušas savas, starptautiski neatzītas vēlēšanas, kuras oktobra sākumā separātistu varasiestādes tomēr piekrita pārcelt uz vēlāku laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!