Foto: AFP/Scanpix

Spānijas karalis Felipe VI piektdien brīdināja, ka mūri un sašķeltība "padara nabadzīgu un izolē", laikā, kad pieaug neatkarības centieni Katalonijas autonomajā apgabalā Spānijas ziemeļaustrumos.

"Kad tiek veicināta sašķeltība, mūsos, mūsu pašā esībā, mūsu sirdīs salūzt kas ļoti dziļš. Lai neviens neizmanto emocijas mūru celšanai," karalis sacīja televīzijā pārraidītā ceremonijā par godu Astūrijas princeses balvas pasniegšanai.

Monarhs tieši nepieminēja Kataloniju, tomēr skaidri norādīja uz savām bailēm, ka valsts var sašķelties.

"Sašķeltība nekad nepadara cilvēkus dižus, tā tikai padara nabadzīgu un izolē. Izvairīsimies no sociālām plaisām, kas rada tik lielu kaitējumu," aicināja Spānijas karalis.

Viņš tādu komentāru izteica vien trīs dienas pirms gaidāmās jaunā reģionālā parlamenta sanākšanas Katalonijā, kas tika ievēlēts pagājušajā mēnesī un kurā neatkarību atbalstošās partijas ieguvušas 72 no 135 deputātu mandātiem.

Kampaņas laikā Katalonijas reģionālās valdības vadītājs Arturs Mass solīja, ka viņa pārvēlēšanas gadījumā Katalonija pusotra gada laikā nonāks uz neatkarības ceļa.

Tomēr neatkarības atbalstītājiem pietrūka balsu, lai iegūtu vairākumu parlamentā, un viņi ieguva 48% reģiona vēlētāju atbalsta. Tas ir spēcīgs arguments centrālās valdības rokās, lai pretotos neatkarības centieniem Katalonijā.

Konservatīvais Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs uzstāj, ka Spānijas konstitūcija nepieļauj kāda reģiona atdalīšanos, un ir solījis garantēt likuma ievērošanu.

"Demokrātiskā sabiedrībā - kāda ir mūsu - likumības un konstitucionālo principu aizsardzība ir garantija visu pilsoņu tiesībām un brīvībām," viņš teica.

"Turpināsim būvēt Spāniju, esot pārliecināti un labi apzinoties, ka Eiropas valsts ar tūkstoš gadu senu vēsturi un universālu aicinājumu, kāda ir mūs valsts, paliks vienota ceļā uz nākotni ar lielāku sadarbību un attīstību," piebilda Spānijas premjers.

Spānijas Konstitucionālā tiesa ir nolēmusi, ka referenduma rīkošana Katalonijā par reģiona atdalīšanos no Spānijas būtu nelikumīga.

Mass pērn 27. septembrī parakstīja dekrētu, kas paredzēja 9. novembrī rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību, bet Konstitucionālā tiesa oktobrī apturēja šī referenduma rīkošanu, tāpēc 9.novembrī notika tikai simbolisks neatkarības balsojums.

Šajā balsojumā vairāk nekā 80% nobalsoja par reģiona neatkarību no Spānijas, tomēr balsojumā piedalījās tikai nedaudz vairāk par 40% Katalonijas vēlētāju.

Katalonija, kurā dzīvo 7,5 miljoni cilvēku jeb 16% Spānijas iedzīvotāju, ilgi ir bijusi ekonomikas dzinējspēks valstī, kur gandrīz ceturtā daļa iedzīvotāju ir bez darba. Lepni par savu atšķirīgo valodu un kultūru, katalāņi nevēlas pārdalīt savus nodokļus par labu citiem Spānijas reģioniem un, uzskata, ka reģionam būs labāk, ja tas būs neatkarīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!