Foto: AFP/Scanpix
Vismaz septiņi bērni gājuši bojā, kad kuģi ar migrantiem trešdien nogrima pie Grieķijas krastiem, glābējiem turpinot cīņu par vēl vairāku bērnu dzīvībām.

Gājuši bojā arī trīs pieaugušie, kad četri kuģi nogrima pie Grieķijas krastiem, veicot bīstamo braucienu pār jūru no Turcijas. Vairāk nekā 200 cilvēku ir izglābti no viena grimstošā kuģa pie Grieķijas Lesbas salas ziemeļu piekrastes. Daudziem izglābtajiem konstatēta ķermeņa atdzišana.

Attēlos no Lesbas, kas ir viens no nozīmīgākajiem punktiem, caur kuriem migranti mēģina nonākt Eiropā, redzams, kā ārsti krastā mēģina atdzīvināt bez samaņas esošus bērnus.

Trešdienas vakarā pie Agatonisi salas dažus kilometrus no Turcijas krastiem tika atrastas sievietes un divu bērnu mirstīgās atliekas.

Vienu gadu vecs bērns ir slimnīcā kritiskā stāvoklī, informēja ostas policija.

Patruļu kuģi, zvejas kuģi un pat vietējie ar ūdens motocikliem apvienoja spēkus, lai naktī meklētu izdzīvojušos ūdenī, lai gan viņiem traucēja spēcīgais vējš.

Grieķijas ostas policija norādīja, ka nav zināms, cik cilvēku varētu būt ūdenī, jo izdzīvojušie sniedz dažādu informāciju par to, cik cilvēku atradās uz kuģa, kas nogrima pie Lesbas.

Ziņu aģentūras AFP aprēķini liecina, ka līdz šim šomēnes pie Grieķijas krastiem atrastas 39 migrantu mirstīgās atliekas.

"Eiropas prioritātei joprojām ir jābūt bēgļu, kas ierodas no savas izcelsmes valsts, izvietošanai," paziņoja Grieķijas kuģniecības ministrs Todors Drics.

"Kamēr Eiropas valstis baro savu nacionālo egoismu, kontrabandisti pelna milzu summas, zaudējot bēgļu dzīvības," viņš piebilda.

Starptautiskās organizācijas "Amnesty International" direktora Eiropā vietniece Gauri van Gulika sacīja, ka "ir piedauzīgi, ka Eiropas līderi pieļauj tik daudz traģēdijas pie saviem krastiem".

Kopš gada sākuma no vairāk nekā 700 tūkstošiem migrantu un bēgļu, kas Eiropā nonākuši, šķērsojot Vidusjūru, 560 tūkstoši migrantu un bēgļu pa jūru ir ieradušies Grieķijā, liecina Starptautiskā Migrācijas biroja dati.

Vairāk nekā 3200 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir bērni, grūtajā ceļā gājuši bojā, piebilda birojs.

Trešdien Eiropas misijas pret cilvēku kontrabandu jūrā "Operation Sophia" pārstāvji pie Lībijas krastiem izglāba apmēram tūkstoš migrantus no sešām piepūšamajām laivām un zvejas kuģa, informēja Itālijas robežsardze.

Izglābtos Itālijas krastā nogādāja Itālijas, Lielbritānijas, Slovēnijas un Vācijas kuģi.

Itālijas koordinētā "Operation Sophia" izveidota, lai aizturētu cilvēku kontrabandistus un konfiscētu viņu kuģus Vidusjūrā, Eiropai mēģinot iegrožot migrantu plūsmu pār jūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!