Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas varasiestādes otrdien, pielietojot spēku, izbeigušas imigrantu aizturēšanas centrā Ziemassvētku salā divas dienas ilgušās nekārtības, kuru gaitā centram nodarīti nopietni postījumi.

Lai savaldītu apcietinātos, kas bija bruņojušies ar mačetēm un degmaisījuma bumbām, dumpja pārņemto centru ieņēma policijas vienības.

Nekārtības svētdien vakarā bija izraisījusi kāda izbēguša ieslodzītā nāve. Nekārtību dalībnieki bija sākuši pat dedzināt centra ēkas.

"Departaments var apstiprināt, ka visu Ziemassvētku salas Imigrantu aizturēšanas objekta teritoriju pilnībā un efektīvi kontrolē pakalpojuma nodrošinātāji un departamenta personāls," teikts Imigrācijas departamenta paziņojumā.

Pieci aizturētie ievainojumu vai citu veselības problēmu dēļ atrodas mediķu aprūpē. Tiesa gan, nav zināms, vai šīs veselības problēmas radušās otrdienas operācijas gaitā.

Kontrole pār centru, kurā atrodas 203 cilvēki - gan nelegālie imigranti, gan nepilsoņi, ieskaitot rūdītus noziedzniekus,- pamatā atgūta sarunu ceļā, norādīja departaments.

"Zināms spēks tika pieliets pret aizturēto kodola grupu, kas bija iebarikādējušies un aktīvi pretojās centieniem atgūt kontroli pār kompleksu, arī draudēja pielietot ieročus," norādīja departamentā.

"Vēl ir jāpabeidz pilnīgs centram nodarīto postījumu izvērtējums, bet dažām tā daļām nodarītie postījumi ir nopietni," atzina departamenta pārstāvji.

Nekārtības centrā sākās pēc tam, kad no centra izbēgušais Irānas kurds Fazels Čegens bija atrasts miris.

Mediji vēsta, ka viņš atrasts bez dzīvības pazīmēm klints pakājē. Kaut arī atbilstoši imigrācijas ministra Pītera Djūtona teiktajam saistībā ar ieslodzītā nāvi nav nekādu aizdomīgu apstākļu, daži ieslodzītie sāka dedzināt centru, bet apsargi no tā aizbēga.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!