Foto: AP/Scanpix

ASV izlūkdienests maijā brīdinājis, ka džihādistu grupējums "Daesh" (“Islāma valsts”) ir kļuvis spējīgs sarīkot tādus teroraktus, kādi pagājušo piektdien notika Parīzē, un konkrēti minējis šo teroraktu organizētāju.

Ziņojumā, kuru publicēja Izlūkošanas un analīzes birojs koordinācijā ar Federālo izmeklēšanas biroju (FIB), ir minēts Abdelhamids Abauds, kurš tiek uzskatīts par piektdien Parīzē sarīkoto teroraktu organizētāju. Tajā arī iekļautas viņa fotogrāfijas.

Ziņojums koncentrējās uz pieredzi, kas gūta, kad Beļģijas varas iestādes janvārī izjauca plānotu uzbrukumu vairākās pilsētās, un nosauca to par "pirmo gadījumu, kad ir atklāta liela teroristu grupa, kas varbūt darbojusies "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL) vadībā".

Ziņojumā piebilsts, ka šis uzbrukuma plāns "var liecināt par to, ka grupējums attīstījis spēju veikt sarežģītākas operācijas Rietumos" un ka šādu operāciju draudi ir lielāki Eiropā nekā ASV.

Abauds šajā ziņojumā tika nosaukts par Beļģijas sazvērnieku līderi, kurš vadījis operācijas no konspiratīva mājokļa Atēnās, izmantojot mobilo telefonu - iespējams, šādi mēģinot noslēpt savu līdzdalību.

Izmeklēšana par šīs grupas darbībām aptvērusi vairākas Eiropas valstis, tostarp Franciju, teikts šajā ziņojumā.

Jau vēstīts, ka 13. novembrī Parīzē notika vairāki teroristu uzbrukumi, kuros zaudējuši dzīvību 129 cilvēki, bet vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies džihādistu grupējums "Daesh".

Aizdomās par Parīzes teroraktu organizēšanu tiek turēts 27 gadus vecais marokāņu izcelsmes Beļģijas pilsonis Abdelhamids Abaauds.

Parīzes Sendenī rajonā trešdien notika policijas operācija saistībā ar pagājušās nedēļas teroraktiem, un tajā kādā dzīvoklī gāja bojā divi cilvēki – tika nogalināts saistībā ar terorismu aizdomās turēts islāmists, kas, iespējams, bijis Parīzes teroraktu organizētājs, un uzspridzinājusies sieviete, kurai bijusi spridzekļu josta, vēstīja aģentūra AFP, atsaucoties uz amatpersonām.

Septiņi cilvēki tika aizturēti, tostarp dzīvokļa īpašnieks, kurš nesen izīrējis dzīvokli islāmistiem. Aģentūrai AFP viņš pateica, ka dzīvokli izīrējis pēc drauga lūguma un neesot zinājis, ka viņa īrnieki ir teroristi.

Policijas rīcībā bija informācija, ka dzīvoklī atradies Abdelhamids Abaauds, kurš tiek turēts aizdomās par Parīzes teroraktu organizēšanu. Laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, ziņoja, ka nogalinātais ir Abaauds, bet sieviete, kas uzspridzinājās, - viņa māsīca, tomēr Parīzes prokurors Fransuā Molēnss žurnālistiem trešdienas vakarā teica, ka neviens no abiem bojāgājušajiem pagaidām nav identificēts, bet ir droši zināms, ka aizturēto vidū Abaauda nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!