Foto: AFP/Scanpix

Lai ierobežotu bēgļu un nelegālo imigrantu pieplūdumu, Serbija, Maķedonija un Horvātija sākušas ielaist tikai sīriešus, irākiešus un afgāņus, ceturtdien paziņojusi ANO bēgļu aģentūras (UNHCR) preses pārstāve.

"Maķedonija, Serbija un Horvātija tagad aptur visus, kuri nevar identificēt sevi kā bēgļus no šīm trim vardarbības skartajām valstīm," norādīja UNHCR preses pārstāve Melita Sunjiča.

"Kopš vakardienas pēcpusdienas serbu varasiestādes ielaiž valstī tikai bēgļus no Afganistānas, Sīrijas un Irākas", ja viņiem ir dokumenti, kas to apliecina, norādīja Sunjiča.

Viņa sacīja, ka arī Maķedonija ierobežo bēgļu skaitu no vairākām valstīm, tostarp Libērijas, Marokas, Pakistānas, Šrilankas un Sudānas, un arī Horvātija uzņem vairs tikai sīriešu, irākiešu un afgāņu bēgļus.

Visu trīs valstu varasiestādes jauno sistēmu sākušas ieviest naktī uz ceturtdienu. Tā ir daļa no valstu kopīgajiem pūliņiem samazināt patvēruma meklētāju skaitu, kas plūst uz Eiropas Savienību (ES).

Serbija un citas bēgļu tranzīta valstis bažījas, ka Vācija un pārējie patvēruma meklētāju galamērķi varētu tos neuzņemt un bēgļiem vairs nebūtu, kurp tālāk doties.

Serbijas labklājības ministrs uzsvēra, ka Serbija ir tikai tranzīta valsts un tāda tā paliks arī turpmāk.

Bēgļu un nelegālo imigrantu plūsmas kontroli tika nolemts pastiprināt pēc Parīzes teroraktiem, kuros 13.novembrī tika nogalināti 129 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!