Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas politologs Staņislavs Belkovskis intervijā radio "Eho Moskvi" pauda pārliecību, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins laicīgi zinājis par gaidāmajiem teroristu uzbrukumiem Parīzē.

"Tas ir skaidrs kā diena. Skaidrs, ka Putins zināja par Parīzes teroraktiem pirms tam, jo viņam ir plaša aģentūra "Daesh" ("Islāma valsts") rindās. Plašā savu cilvēku aģentūra "Daesh" vadībā radusies tāpēc, ka "Daesh" militārajā jomā vada bijušie "Baath" partijas cilvēki, kas ir bijušie Sadama Huseina armijnieki. Bet viņi bija cieši saistīti ar Padomju Savienību, Krieviju," saka Belkovskis. "Vispār, Krievijas specdienestiem ir plašs aģentu tīkls šajā vidē jau kopš Irānas-Irākas kara un pat ātrāk. To vēl vadīja Jevgeņijs Primakovs, kurš pēdējos gados bija kļuvis par Putina draugu, lai gan ilgu laiku tāds nebija. Putins to visu zināja - par teroraktu Parīzē."

Belkovskis norāda, ka Putins 13. novembra vakarā, kad notika terorakts, bijis "neievērojami sentimentāls". Savukārt brīžos, kad Putins nezina, kā rīkoties un ko teikt, viņš parasti nejauši pazūd. Belkovskis par piemēru atgādina par vairākām Krievijas traģēdijām (Beslanu, "Nord-Ost", zemūdeni "Kursk"). Savukārt pēc Parīzes asinspirts Putina preses cilvēks Dmitrijs Peskovs nāk klajā ar paziņojumu, ka "tā ir šausmīga traģēdija".

"Tā ir traģiska sentimentalitāte, kas piemīt nežēlīgiem cilvēkiem un konkrētāk bandītiem. Man jau tad bija aizdomas, ko apstiprināja vēlāk saņemtā informācija. Un tagad Putins zināja. Tāpēc viņš uzreiz apvienoja Parizes teroraktu ar [Ēģiptes] lidmašīnas nogāšanu, lai visai pasaulei pavēstītu, ka ir vajadzīga vienota koalīcija, ka Krievijai atkal vajag pieglausties pasaules mīlošajai daļai. Tikai ne mūsu un jūsu Krievijai, bet oficiālajai Krievijai. Operācija piespiedu mīlestības raisīšanai turpinās," uzskata politologs.

"Pieļauju, ka Krievija varēja būt saistīta ar organizēšanu. Tāpēc, ka Krievijai ir plaša aģentūra "Daesh" rindās. Tas nozīmē, ka varēja būt iesaistīta," piebilst Belkovskis.

13. novembrī teroraktos Parīzē tika nogalināti vismaz 129 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"). Šaušanas un spridzināšanas uzbrukumi notika vairākās pilsētas vietās.

Trešdien izmeklēšanai tuvi avoti aģentūrai AP atklāja, ka uzbrukumos piedalījušies vismaz deviņi teroristi, nevis astoņi, kā tika ziņots iepriekš. Līdz ar to izdzīvojuši un joprojām brīvībā ir vismaz divi aizdomās turēti terorakta dalībnieki – 26 gadus vecais Beļģijā dzimušais Francijas pilsonis Salahs Abdeslams, un vārdā nenosaukts devītais uzbrucējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!